Oud-balletdanseres Hanny Bouman is eind februari op 101-jarige leeftijd in Den Haag overleden. In 1961 werd Bouman de eerste balletmeester van het Nederlands Dans Theater.

Hanny Bouman (1922, Batavia) groeide op in Nederlands-Indië. Ze had een Indische moeder en haar vader was een Amsterdamse notaris en fanatiek schaker in Batavia. Ze maakte de HBS af in Nederland en danste na de Tweede Wereldoorlog bij het Ballet der Lage Landen, Ballet Recital en het Ballet van de Nederlandse Opera.

Tijdens de beruchte ‘balletoorlog’ die tot verschillende fusies zou leiden, danste Bouman nog twee seizoenen bij het Amsterdams en Nederlands Ballet, waar ze in 1959 één eigen choreografie maakte, getiteld Spel. Toen het Amsterdams en Nederlands Ballet in 1961 opgingen in Het Nationale Ballet, vertrok Bouman naar Den Haag, waar oud-collega’s in 1959 het Nederlands Dans Theater (NDT) hadden opgericht. Ze zou hen daar onder meer blijven scholen in klassieke techniek.

In 1961 werd Bouman de eerste balletmeester van NDT, een belangrijke functie, met verantwoordelijkheid voor danstrainingen, instudering van bestaand en nieuw repertoire en de groei van het technische en artistieke niveau van de dansers. Samen met Jaap Flier toog Bouman in 1972 naar Stuttgart, waar hun oog viel op de uit Praag gevluchte danser en beginnend choreograaf Jiří Kylián. Die kwam vervolgens met danseres Sabine Kupferberg – zijn muze en geliefde – naar Den Haag, om zijn eerste gastchoreografie te maken bij NDT, getiteld Viewers (1973). Ook onder Kyliáns artistiek leiderschap van NDT bleef Bouman nog balletmeester, tot 1978.

Bouman ontving in 1956 het Croix de Mérite in de Orde van Verdienste van Adolf van Nassau, uit handen van groothertogin Charlotte van Luxemburg. Die onderscheiding zag ze ook als erkenning voor de danskunst in Nederland. In 1973 werd ze koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ter ere van de inhuldiging van koningin Beatrix verzorgde Bouman in 1980 een optreden in het Concertgebouw door leerlingen van verschillende balletscholen.

Foto: NDT