Artur Shesterikov is de winnaar van de Alexandra Radiusprijs 2016, een prijs van de Vrienden van Het Nationale Ballet voor een opvallend, aanstormend danstalent uit het gezelschap. De eerste solist ontving de prijs, € 2500 en een kunstwerk, uit handen van naamgever en voormalig balletdanser Alexandra Radius tijdens het Gala van Het Nationale Ballet op 7 september in Amsterdam.

Artur Shesterikov (Perm, Rusland) begon zijn dansopleiding aan de Balletschool van het Staatstheater in zijn geboorteplaats Perm, een van de drie hoogst aangeschreven balletopleidingen in Rusland. In 2007 maakte hij de overstap van het Tsjaikovski Perm Ballet naar Het Nationale Ballet. Shesterikov werd aangenomen als corps de balletdanser, maar al spoedig bevorderd tot coryphée en in 2010 tot tweede solist. Direct na afloop van een tourneevoorstelling van Het Zwanenmeer in 2012 werd Artur Shesterikov door artistiek directeur Ted Brandsen bevorderd tot eerste solist. Tijdens de International Ballet Competition ‘Arabesk’ in 2004 werd hij ook al uitgeroepen tot ‘meest getalenteerde danser’.

Volgens de jury was het voorbije seizoen een waar vooral de mannen opvallende prestaties leverden. ‘Dat heeft de keuze van de jury bepaald niet makkelijk gemaakt. Maar als je in een seizoen Hans van Manens Metaforen, Twilight en Live danst, de rol van officier Vadime in Mata Hari, graaf Albrecht in Giselle, de prins in Notenkraker en Muizenkoning, George Balanchine’s Theme and Variations, Violin Concerto en Apollon Musagète en David Dawson’s Overture en als je de kwaliteit bezit van een danseur noble en een van de steunpilaren bent van Het Nationale Ballet, dan kan er toch maar een de winnaar zijn.

De jury van de Alexandra Radius Prijs bestond dit jaar uit: Alexandra Radius (voormalig eerste soliste van Het Nationale Ballet), Caroline Iura (voormalig eerste soliste van het Nationale Ballet), Eddie Vetter (muziekwetenschapper en dansrecensent), Jan Haars (voorzitter Het Nationale Ballet Fonds) en Anneke van Heertum (Vriend van Het Nationale Ballet).