Danseres Floor Eimers, tweede soliste bij Het Nationale Ballet, is uitgeroepen tot de winnaar van de Alexandra Radiusprijs 2021. De Vrienden van Het Nationale Ballet reiken de prestigieuze prijs sinds 1988 jaarlijks uit aan een danser van dat gezelschap die de meest opvallende prestatie heeft geleverd. Naamgever Alexandra Radius reikte de prijs gisteravond zelf uit bij de première van de reprisevoorstelling Mata Hari van Het Nationale Ballet in Amsterdam. 

In het juryrapport wordt onder meer gesproken over de ontwikkeling van de danseres (27) die haar opleiding aan het Conservatorium in Den Haag volgde en in 2012 als aspirant bij het gezelschap begon. Ze groeide uit tot ‘een uiterst begaafde danseres met een enorme fysieke kracht, opvallende technische begaafdheid en een uitgesproken toneelpersoonlijkheid’. Bij Het Nationale Ballet schitterde Eimers onder meer ‘in een van de technisch zeer uitdagende variaties’ uit Marius Petipa’s Paquita en in William Forsythes Pas/Part. In Hans van Manens Sarasmen liet ze volgens de jury een ‘imponerende, krachtige en tegelijkertijd uiterst sexy vertolking’ zien van de vrouwenrol, en ook aan Van Manens Déjà vu gaf ze met haar danspartner Edo Wijnen een ‘extra dimensie’.

Naast het toneel is Eimers volgens de jury een ‘ware ambassadrice voor de Nederlandse dans’. Ze is onvermoeibaar in het geven van interviews over haar werk, maakt deel uit van het Comité van Aanbeveling van Stichting Kunst in Beweging, is sinds kort bestuurslid van Stichting Dansersfonds ’79 en een van de oprichters en bestuursleden van het Dans Talenten Fonds, dat het voor kinderen en jongeren uit minder bedeelde gezinnen mogelijk maakt om een studie aan de Nationale Balletacademie te volgen.

Eimers behaalde in 2012 de halve finale van de Prix de Lausanne en ontving in 2015 de Aanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds ’79. In haar reactie schrijft ze ongelofelijk blij en vereerd te zijn om deze prijs in ontvangst te nemen. ‘Het is een droom geweest om onderdeel te mogen zijn van deze prachtige traditie. En nu is het zover. Alexandra Radius, de jury en alle vrienden van het ballet, dank voor deze erkenning!’

Als winnaar van de 32ste editie van de Alexandra Radiusprijs ontvangt Eimers 3000 euro en een kunstwerk, nagelaten door tekenaar en illustrator Humprhey Bennett.

Foto: Michel Schnater