Balletdanser Timothy van Poucke wint de Alexandra Radiusprijs 2018. De aanmoedigingsprijs voor jong danstalent werd op 8 september tijdens het jaarlijks gala van Het Nationale Ballet voor de 30ste keer uitgereikt door Radius zelf. Aan de prijs is 2500 euro en een kunstwerk verbonden.

Van Poucke is danser in het corps de ballet van Het Nationale Ballet. De jury noemt hem buitengewoon getalenteerd en een uitstekende partner en prijst hem om zijn goede techniek. Zijn vertolking van de mannelijke hoofdrol in Don Quichot gaf de doorslag, aldus de jury.

Oud-ballerina Alexandra Radius danste samen met haar echtgenoot Han Ebbelaar in veel klassieke stukken en werd daarmee wereldberoemd. In 1989 ontvingen zij gezamenlijk de VSCD-oevreprijs. De Alexandra Radiusprijs wordt elk jaar uitgereikt door de Vrienden van het Nationale Ballet aan een danser die de meest opvallende prestatie heeft geleverd. Dit jaar bestond de jury uit Alexandra Radius, Caroline Sayo Lura, Astrid van Leeuwen, Frederik Redelé, Marlene Zweedijk-Tjoe-Nij en Jan Haars.

Foto: Altin Kaftira