De Belgische danser Edo Wijnen is de winnaar van de Alexandra Radiusprijs 2019. De tweede solist bij Het Nationale Ballet ontving de prijs, 2500 euro en een kunstwerk, uit handen van Alexandra Radius dinsdag tijdens het Gala van Het Nationale Ballet in Amsterdam. 

Edo Wijnen (1992) werd geboren in het Belgische Deurne en studeerde aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen. Op jonge leeftijd won hij belangrijke dansprijzen tijdens de danscompetities van de Youth America Grand Prix en de Prix de Lausanne. Hij kwam in 2010 bij Het Nationale Ballet in dienst als adspirant, waar hij in 2015 promoveerde tot tweede solist. Voor zijn rol in Citizen Nowhere werd hij eerder al genomineerd voor de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties.

De jury noemt Wijnen ‘krachtig maar ook kwetsbaar, virtuoos maar zonder enige ‘opschmuck’. Jongensachtig maar o zo trefzeker weet hij het hele toneel te vullen met zijn charismatische persoonlijkheid en continue, volle overgave.’

De jury van de Alexandra Radius Prijs bestond dit jaar uit: Alexandra Radius (voormalig eerste soliste van Het Nationale Ballet), Caroline Sayo Iura (voormalig eerste soliste van het Nationale Ballet en balletmeester van de Junior Company), Astrid van Leeuwen (dansjournalist), Frederik Redelé (lid van de balletcommissie) en Hans Scherpenisse (vriend van Het Nationale Ballet). De prijs werd dit jaar voor de 31ste keer uitgereikt.

Foto: Hans Gerritsen