Gerard van Maasakkers, Peer Wittenbols en Mike Roelofs hebben vandaag de Annie M.G. Schmidtprijs toegekend gekregen voor hun lied Mijn kind. Het is de tweede maal dat Van Maasakkers de prijs wint; in 2012 kreeg hij de prijs al voor zijn lied Zomaar onverwacht (met componist Egbert Derix).

Het lied Mijn kind ontstond uit een samenwerking van tekstschrijver Peer Wittenbols, componist Mike Roelofs en vertolker Gerard van Maasakkers. Het maakt deel uit van Van Maasakkers achtste theaterprogramma Allez (2013).  Mijn kind is volgens de jury ‘een subtiele verwoording van gemis, van een verlangen naar iets wat er niet is, van een fantaseren over hoe het zou zijn als het er wel was.’

De Annie M.G. Schmidtprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver, componist en uitvoerder van het beste lied dat in het voorgaande jaar is uitgevoerd in een Nederlands theater. De prijs bestaat sinds 22 jaar en is een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival. De winnaars ontvangen 3.500 euro en een bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt gemaakt door Frank Rosen. De jury van dit jaar bestond uit componist Cor Bakker, zangeres Marjolijn Touw, schrijver en cabaretier Frans Mulder en Jacques Klöters (voorzitter).

Met de uitreiking van de Annie M.G. Schmidtprijs, zondagmiddag in Theater Bellevue door presentator Frits Spits, ging tevens de zevenentwintigste editie van het Amsterdams Kleinkunst Festival van start.

(Mike Roelofs, Gerard van Maasakkers en Peer Wittenbols, foto: Jaap Reedijk)