De kleinkunstliederen Moeder (Alex Roeka), Wonderlijk (Frans Mulder, Bernd van den Bos, Simone Kleinsma), 
Als tijd niet bestaat (Flip Noorman), Er spoelen mensen aan (Kiki Schippers en Rolf Verbaant) en SM-Lied (Maarten Ebbers) zijn genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2016. Dat onthulde juryvoorzitter Jacques Klöters donderdag in het NPO Radio 1- programma Kunststof. Op 9 april wint een van hen de prijs voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige kleinkunstlied van het voorafgaande seizoen. De Annie M.G. Schmidtprijs wordt dan voor de 25ste keer uitgereikt.

De Annie M.G. Schmidtprijs is een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival, dat dit jaar zijn 30ste verjaardag viert met een uitgebreide festivaleditie AKF Deluxe. De bekendmaking van de winnaar en de bijbehorende uitreiking van de prijs vindt plaats op zondag 9 april in Theater Bellevue te Amsterdam. De winnaar ontvangt een bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt, gemaakt door Frank Rosen en een bedrag van 3.500 euro.

De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Jacques Klöters (cabaretier, cabaret-historicus), Doris Baaten (actrice/zangeres), Hijlco Span (programmamaker/presentator Volgspot), Anne van Rijn (cabaretière/zangeres/theatermaakster) en Martijn Breebaart (pianist/componist). Zij reiken de prijs uit aan zowel de tekstdichter als de componist en uitvoerend artiest van het winnende lied.

Eerdere winnaars van de prijs zijn Jan Rot met ‘Stel dat het zou kunnen…’ (2015), Yentl en de Boer met ‘Ik heb een man gekend’ (2014), Peer Wittenbols, Mike Roelofs en Gerard van Maasakkers met ‘Mijn Kind’ (2013), Jan Beuving, Nico Brandsen en Angela Groothuizen met ‘Vinkeveen’ (2012), Egbert Derix en Gerard van Maasakkers met ‘Zomaar Onverwacht’ (2011).

Luister en lees hier tekst en muziek van de genomineerde liederen.

Foto Kiki Schippers: Jaap Reedijk