Emily Ansenk wordt per 1 september algemeen directeur van het Holland Festival. Zij wordt net als de huidige directeur Annet Lekkerkerker verantwoordelijk voor zowel het artistieke als zakelijk beleid. 

Emily Ansenk (Amsterdam, 1970) is kunsthistorica en directeur van de Kunsthal Rotterdam. Eerder was ze onder meer curator van de ING Collection (1995) en oprichter en directeur van het particuliere Frisia (later Scheringa) Museum (1996-2008).

Daarnaast is Ansenk lid van diverse jury’s, kunstcommissies en besturen, zoals de Sacha Tanja Penning, Henri Winkelman Award, de Raad van Advies van Art Rotterdam, het Job Dura Fonds en Rotterdam Economic Partners. Ze zit ook in de raad van toezicht van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Voorzitter van de raad van toezicht van het Holland Festival Martijn Sanders schrijft in een persbericht dat Ansenk ‘met haar internationale kennis en netwerk op het gebied van beeldende kunsten en zakelijke relaties een rol van betekenis zal spelen’. Samen met programmamanagers Annemieke Keurentjes en Jochem Valkenburg en de associate artist(s)  zal ze ‘zorgdragen voor een stevige artistieke koers en continuïteit’.

De aankomend directeur laat weten zich enorm te verheugen op de functie. ‘Het Holland Festival, met zijn rijke historie, zorgt voor onvergetelijke ervaringen bij een breed en divers publiek. Het is internationaal, toonaangevend in verschillende kunstdisciplines, toont lef en brengt met geweldige energie de wereld van morgen naar Amsterdam.’

De 72ste editie van het Holland Festival vindt plaats van 29 mei tot en met 23 juni 2019.

Foto: Holland Festival