Het Concertgebouw in Amsterdam heeft met een vierjarig participatieproject genaamd ‘Tempel zonder drempel’ tussen 2008 en 2012 zesendertigduizend nieuwe bezoekers bereikt. Ook blijkt uit een publieksonderzoek dat gedurende het project jaarlijks is uitgevoerd, dat de afgelopen vier jaar duizenden bezoekers meer en actiever muziek zijn gaan maken. Dit bewijst volgens Het Concertgebouw dat het actief stimuleren van cultuurparticipatie werkt.

Bij de start van Tempel zonder drempel in 2009 heeft Het Concertgebouw zich onder andere laten inspireren door de traditie van de community programs in Groot-Brittannië, waarmee op talloze terreinen participatieprogramma’s worden aangeboden om de gemeenschap betrokken te maken. Dit leidde tot de ontwikkeling van verschillende participatieprogramma’s voor amateurmusici, workshops op locatie en meezingconcerten voor volwassenen en kinderen.

Tempel zonder drempel is het eerste grootschalige participatieprogramma in Nederland dat zo breed door diverse fondsen is ondersteund. Het programma is financieel mogelijk gemaakt door het VSB Fonds, de VandenBroek Foundation, de Triodos Foundation, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het SNS Reaal Fonds, Zabawas, het Fonds voor Cultuurparticipatie, Het Concertgebouw Fonds, The Maurice Amado Foundation, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Thurkowfonds en het Hendrik Muller Fonds. De resultaten van het onderzoek zijn donderdag gepresenteerd tijdens een speciale bijeenkomst in Het Concertgebouw.