Siart Smit stopt na vijf jaar als algemeen directeur van het jaarlijkse Oerol Festival op Terschelling. 

‘In het licht van de aankomende nieuwe kunstenplanperiode is het belangrijk een heroverweging te maken wat goed is voor Oerol en wat goed is voor mij persoonlijk’, zegt Smit over zijn vertrek. ‘Om Oerol op de juiste manier door te laten groeien acht ik een algemeen directeur met een andere achtergrond dan de mijne noodzakelijk, om een meerstemmige organisatie te realiseren.’

Smit begon in oktober 2018 als interim om Oerol klaar te maken voor het kunstenplan (2021/2024). Vanwege de coronapandemie en de uitdagingen die volgden werd besloten tot een langere aanstelling. Ook namen oude getrouwen afscheid en overleed oprichter Joop Mulder. In deze turbulente periode heeft Smit volgens het festival ‘zorg gedragen voor een financieel gezonde, vernieuwde en verjongde organisatie met een versterkte worteling op Terschelling’.
Het festival zette de afgelopen jaren ook inhoudelijk een duidelijke koerswijziging in. Oerol neemt naar eigen zeggen ‘meer dan ooit stelling in’ omtrent urgente maatschappelijke vraagstukken. Het gaat dan onder meer over toegankelijkheid, meerstemmigheid van de organisatie en een ecologisch verantwoorde manier van organiseren.

Smit draagt nog de verantwoordelijkheid voor het opstellen van het nieuwe kunstenplan (periode 2025-2028) en blijft aan tot zijn opvolger is gekozen. Oerol is per direct op zoek ‘naar een directeur die zich herkent in de ecologische koers, Oerol verder brengt op het gebied van meerstemmigheid en op Terschelling woont of wil wonen’.

Foto: Nichon Glerum