Joop Mulder, oprichter en creatief directeur van het Oerol Festival op Terschelling, neemt per direct afscheid van het festival. Hij gaat zich volledig richten op zijn andere project: Sense of Place, dat hij zes jaar geleden begon.

Sense of Place is een verzamelnaam voor tal van cultuur-landschappelijke projecten die het verhaal van de Waddenkust vertellen. Door middel van landschapskunst wil Joop Mulder met Sense of Place laten zien hoe de mens heeft ingegrepen in de natuur van het Waddenkustgebied, en hoe die ingrepen aan het landschap hebben bijgedragen.

Sense of Place strekt zich vanuit Nederland ook uit tot het Duitse en Deense Waddenkustgebied. Mulder ontwikkelde Sense op Place zes jaar geleden samen met Kees van Twist, toenmalig directeur van het Groninger Museum en voorzitter van het bestuur van Oerol, en de inmiddels overleden Jan Abrahamse, oprichter van de Waddenvereniging.

Mulder begon Oerol in 1982 met een aantal bescheiden straatacts vanuit café De Stoep in Midsland, waarvan hij destijds eigenaar was. Het festival groeide onder zijn leiding uit tot een van de grootste locatietheaterfestivals van Europa. De laatste jaren was Mulder bij het festival betrokken als creatief directeur. De artistieke leiding ligt inmiddels in handen van Kees Lesuis. Marelie van Rongen is sinds zeven jaar algemeen directeur en zakelijk verantwoordelijk.

Afgelopen zomer kondigde Mulder in de Leeuwarder Courant al aan dat hij nadacht over zijn vertrek. ‘Over vier jaar ben ik geen creatief directeur meer’, zei hij destijds. Tegen diezelfde krant vertelt hij nu dat hij in de kerstperiode heeft besloten zijn afscheid te vervroegen. ‘Ik ben zo enthousiast bezig met Sense of Place dat ik daar al mijn tijd in wil steken. Bovendien doen algemeen directeur Marelie van Rongen en artistiek leider Kees Lesuis het erg goed bij Oerol. Ik kan met een gerust hart afstand nemen.’

De 36e editie van het Oerol Festival vindt dit jaar plaats van 9 tot 18 juni. Op 10 juni, de eerste zaterdag, wordt Mulder symbolisch ‘van Terschelling geblazen’ door driehonderdvijftig Friese blazers, onder muzikale leiding van Jos Zandvliet, die dertig jaar lang voor de Dogtroep werkte.

Foto: Catrinus van der Veen