Zangeres, actrice en cabaretière Adèle Bloemendaal is gisteren op 84-jarige leeftijd overleden. Bloemendaal stond bekend als de ‘grand old lady van de komedie’. De laatste jaren kampte ze met gezondheidsproblemen.

Carrière
Adèle Bloemendaal werd op 11 januari 1933 geboren als Adèle Maria Hameetman. Vanaf 1946 was ze een aantal jaar samen met Leen Jongewaard te vinden in het amateurcabaretcircuit. In 1953 debuteerden ze allebei als beroepsacteur bij Toneelgroep Puck (later Toneelgroep Centrum). Na een korte periode in Amerika, keerde ze eind jaren vijftig terug naar Amsterdam om aan diverse toneel- en cabaretproducties mee te werken, onder andere bij cabaretgroep Lurelei,  Toneelgroep Ensemble en in de cabaretgroepen van Sieto Hoving en Jaap van de Merwe.

Behalve op het toneel was Bloemendaal te zien in verschillende televisieseries, speelfilms en reclames. In 1960 verscheen ze voor het eerst op televisie in Alle gekken kijken. Tal van shows volgden, waaronder haar eigen De Adèle Bloemendaal show. Ook maakte ze een aantal carnavalshits. Ondertussen bleef ze op het toneel te zien bij Toneelgroep Centrum. Sinds de jaren tachtig maakte ze een aantal succesvolle solovoorstellingen in het theater.

Bloemendaal was enkele jaren getrouwd met acteur Donald Jones. Uit dit huwelijk werd in 1963 acteur John Jones geboren.

Prijzen
Bloemendaal won in haar vijftigjarige carrière diverse prijzen, waaronder de Johan Kaart Prijs voor haar solovoorstelling Adèle’s Keus (1982) en de Nationale Scheveningen Cabaretprijs voor Adèle in korte broek (1986). In 2006 ontving ze de Blijvend Applaus Prijs voor haar hele oeuvre.

Eerbetoon
In 2013 maakten Paul Groot en Sanne Wallis de Vries als eerbetoon de theatervoorstelling Adèle naar aanleiding van Bloemendaals tachtigste verjaardag. De voorstelling werd destijds door pers en publiek omarmd. Volgende maand brengt producent Dommelgraaf & Cornelissen Entertainment de musical Adèle, Conny, Jasperina – De grote drie, over het leven van de drie theaterdiva’s Adèle Bloemendaal, Conny Stuart en Jasperina de Jong. De rol van Bloemendaal wordt gespeeld door Ellen Pieters.

Gezondheid
In 1999 werd Bloemendaal voor het eerst getroffen door een lichte beroerte. Een jaar later werd ze getroffen door een herseninfarct, waarna ze besloot geen theatervoorstellingen meer te maken. Twee jaar geleden werd Bloemendaal opnieuw getroffen door een zware beroerte. Ze overleed zaterdagmiddag in haar woonplaats Amsterdam.