Het programma van de Solidariteitsavond aanstaande maandag in Internationaal Theater Amsterdam is bekend. Onder meer regisseur Eric de Vroedt, Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki en schrijfster en actrice Dunya Khayame komen spreken.

De avond bestaat uit twee delen. In het ‘voorprogramma’ spreekt Eric de Vroedt over de waarde van het Fonds Podiumkunsten (FPK) voor de Nederlandse kunstensector en roept de Componist des Vaderlands op tot solidariteit binnen de podiumkunsten. Ook Dunya Khayame en Makkelijk Verteerbaar (Simme Wouters, Ada Ozdogan, Jacob de Groot, Nuno Blijboom, Ilke Paddenburg, Tomer Pawlicki) leveren een bijdrage. Acts komen van X_YUSUF_BOSS, Panama Pictures, Rikkert van Huisstede en Theo Hartman.

Het hoofdprogramma is de aansluitende borrel, ‘om verschillende perspectieven te horen en toe te voegen, je te laten informeren of een solidair biertje te drinken met een collega’. Meerdere belangenverenigingen en verwante initiatieven, als #ikbenartiest en Onafhankelijke Makersoverleg Utrecht (OMU), zijn daarbij aanwezig.

Met de avond wil de organisatie van gedachten wisselen over de radicale transformatie die het theaterveld in het komende Kunstenplan te wachten staat. Ook worden een aantal sleutelmomenten besproken om nog enige invloed op het aankomende beleid uit te oefenen, zoals de cultuurdebatten op 4 maart en 8 april in Den Haag.

De keuze voor 2 maart is symbolisch. Op deze dag is de deadline voor aanvragen bij Fonds Podiumkunsten, waar substantieel gekort dreigt te worden. Het wordt een feestelijke bijeenkomst onder moeilijke omstandigheden. ‘We zullen het glas heffen en proosten op al het prachtige werk dat gemaakt wordt. Soms tegen de klippen op, maar altijd samen. Door het altijd aanwezige tekort lijken we concurrenten geworden, maar veelzijdigheid van onze sector is ontzettend waardevol en van belang voor ons allemaal.’ Iedereen die werkzaam is in het theater of de sector een warm hart toedraagt is welkom.

De avond wordt georganiseerd door Aanvang!, een platform dat sinds eind vorig jaar bijeenkomsten organiseert om ontmoetingen en gesprek binnen de podiumkunsten te faciliteren. Eerdere edities vonden plaats in De Brakke Grond in Amsterdam (december) en Het Huis Utrecht (januari). De volgende bijeenkomst zal plaatsvinden op 22 maart tijdens Festival Cement in Den Bosch.


Solidariteitsavond, 2 maart 2020, 20:00 uur, Internationaal Theater Amsterdam (Rabozaal). Toegang gratis. Klik hier om je aan te melden.

Illustratie: Sarah Jonker