84 procent van de kinderen heeft volgens hun ouders interesse in het bezoeken van een concert of voorstelling in een theater. Dat blijkt uit landelijk onderzoek uitgevoerd door Hendrik Beerda Brand Consultancy tijdens de eerste Nationale KinderTheaterWeek.

Het onderzoek is gebaseerd op 504 respondenten, allemaal ouders met een of meerdere kinderen tussen de vier en twaalf jaar. De belangrijkste reden waarom zestien procent van de kinderen geen interesse heeft in theater is in de optiek van de ouders dat ze liever spelen met vrienden (54 procent) en gamen (52 procent).

83 procent van de respondenten geeft overigens aan al minstens eenmaal het theater te hebben bezocht met hun kinderen. Het grootste deel van de ouders deed dat voor het eerst toen die kinderen vijf of zes jaar waren. Op de vraag waarom ouders theater voor kinderen belangrijk vinden, konden ze drie antwoorden aanvinken. Meest gekozen antwoorden zijn ‘ontspanning/plezier’ (69 procent), ‘iets bijzonders meemaken’ (68 procent), ‘leerzaamheid voor het kind’ (63 procent) en ‘even in een andere wereld zijn’ (44 procent).

De grootste belemmering waarom ouders niet of niet vaker naar het theater gaan met hun kinderen blijkt de kosten met daaropvolgend het aanbod. Daarop aansluitend zijn ‘kostenverlaging van het theaterbezoek’ en ‘uitgebreider en beter aanbod voor voorstellingen voor kinderen’ volgens ouders de beste manieren om theaterbezoek door kinderen te verhogen.

Albert Verlinde, voorzitter van het Nationale Theaterfonds, laat weten blij te zijn met de resultaten van het onderzoek en stelt dat het perspectief biedt voor de toekomst. ‘We hebben een grote groep bereikt die al gingen, maar er is ook een groep die nog nooit naar het theater was geweest. Dit smaakt zeker naar meer.’ Het onderzoek zal nu jaarlijks worden herhaald en gedeeld door het Nationale Theaterfonds.

De Nationale KinderTheaterWeek begon op 18 oktober en loopt nog tot en met 25 oktober. Het is een initiatief van het Nationaal Theaterfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds en wordt georganiseerd in navolging van het Nationaal Theater Weekend. Doel van de week is om meer kinderen in aanraking te brengen met theater. Naast voorstellingen kunnen kinderen ook meedoen aan veel extra activiteiten in de theaters.

Foto: Annemieke van der Togt – Nijntje de Musical