De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) verhoogt de lonen in de Cao Nederlandse Podia per 2023 met 5 procent. De podia willen hun werknemers zo compenseren voor de hoge inflatie. De vereniging breekt daarvoor een eerder afgesloten cao open.

In december 2021 sloten de verenigde podia een cao af voor zowel 2022 als 2023. Daarin was een salarisindexatie afgesproken van 3 procent per 1 januari 2022 en 2,5 procent per 1 januari 2023. ‘Gezien de torenhoge inflatie het afgelopen jaar en het bijbehorende koopkrachtverlies’ is de vscd onlangs opnieuw om de tafel gegaan met onder meer de Kunstenbond (vakbond voor werkenden in de culturele en creatieve sector), waarna de cao werd aangepast. Per 1 januari 2023 stijgen de lonen van werknemers die vallen onder de cao Nederlandse Podia met 5 procent in plaats van de eerder afgesproken 2,5 procent.

De vscd noemt deze extra verhoging ‘een belangrijke stap in de structurele verbetering van de primaire arbeidsvoorwaarden, die het afgelopen jaar zo onder druk zijn komen te staan’. De vereninging van podia verwacht dat, in combinatie met de door de overheid reeds ingevoerde en in te voeren compenserende maatregelen in 2023, de negatieve gevolgen van de inflatie voor de werknemers in deze sector beperkt zullen blijven.

Het is in Nederland vrij bijzonder dat een cao wordt opengebroken. De Kunstenbond noemt het ‘een belangrijk signaal dat de werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen om de werknemers juist in deze sector, die niet bekend staat om de hoge salarissen, tussentijds royaal te compenseren voor het opgelopen koopkrachtverlies’.

De compensatie gaat niet voor alle theatermedewerkers gelden. Ongeveer de helft van de theaters volgt de cao Nederlandse Podia. Niet alle theaters zijn lid van de VSCD en er zijn ook theaters die als gemeentelijke dienst de cao Gemeenten volgen.

De Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK), die de belangen behartigt voor orkesten en dans- en theatergezelschappen, breekt de cao Toneel en Dans 2022-2023 (nog) niet open. De vereniging geeft wel het niet-bindend advies om bepaalde groepen (de laagst betaalden) een dubbele eindejaarsuitkering te geven. Bij de Poppodia krijgen de werknemers 1100 euro (naar rato van het dienstverband) ter compensatie van de gestegen inflatie van het afgelopen jaar.

Foto: Hans Gerritsen, De tijd loopt