De nieuwe coronamaatregelen hebben dermate grote gevolgen dat 100 procent compensatie voor de culturele en creatieve sector noodzakelijk is. Dat schreef de Taskforce culturele en creatieve sector gisteravond in een dringende oproep aan het kabinet. 

De aangescherpte coronamaatregelen die gisteren werden aangekondigd hebben een grote impact op de culturele sector. De Taskforce verwacht zelfs dat de meeste programma’s zullen worden afgelast. Activiteiten die overdag nog wel kunnen plaatsvinden zullen verlieslatend zijn, omdat de kosten gelijk blijven terwijl de publiekscapaciteit en daarmee de inkomsten met 70 procent afnemen. Podia en producenten die programmeren zonder zitplaats hebben geen enkel perspectief.

Naast een aantal aanpassingen in de generieke steunmaatregelen, vraagt de Taskforce specifiek voor de cultuursector 100 procent compensatie van de (verwachte) inkomstenderving voor werkenden en instellingen, een verhoging en bredere toegankelijkheid van de huidige compensatieregeling voor derving in kaartverkoop en om garantieregelingen voor vrije theaterproducenten om onvoorziene extra kosten te dekken. Er zou ook een aparte vangnetregeling moeten komen voor zzp’ers en flexwerkers die verlies lijden door annuleringen waarbij de schade niet via organisaties of andere regelingen gecompenseerd wordt.

Het kabinet beloofde gisteren voor de culturele sector 68 miljoen euro vrij te maken. Dat is een voortzetting van eerdere steun.

Illustratie: Herman van Bostelen