Het Holland Festival presenteert dit jaar een tiendaags alternatief online programma. Holland Festival online programma 2.0-2.0. is van 11 tot met 21 juni voor iedereen gratis te volgen op de website van het festival. 

Door de corona-uitbraak kan Het Holland Festival in zijn geplande vorm dit jaar niet doorgaan, maar het festival wil de editie zeker niet geruisloos voorbij laten gaan. ‘Juist nu we het moeten missen, wordt het belang van de gedeelde ervaring, door samen naar voorstellingen en concerten te kunnen kijken en luisteren, extra duidelijk’.

Met een online programma probeert de organisatie ‘zo dicht mogelijk bij de kern en de essentie van het oorspronkelijke programma blijven’. Samen met artiesten die in het festival van 2020 zouden optreden werd een online festival opgetuigd met theater, muziek, film en debat in verschillende digitale formats. Diane Matroos en Jesse Mensah presenteren. Het thema, aangereikt door associate artist Bill T. Jones, is uitgebreid tot In pursuit of the we – in times of social distancing.

Tips uit het theater/dansprogramma:

TAL.kshow – het praatprogramma
De jonge theatermakers van het Vlaams-Nederlandse collectief BOG. zouden op het festival in première gaan met het koorstuk TAL. Nu laten de makers in een praatprogramma samen met componist Jens Bouttery fragmenten horen en gaan daarover in gesprek met journalist Evelyne Coussens (De Morgen, Theaterkrant).
20 juni, 20.30 uur, streaming

Prometheus Project
Het Nationale Ballet zou oorspronkelijk het programma Beethoven presenteren met daarin de nieuwe productie Prometheus, een gezamenlijk project van choreografen Wubkje Kuindersma, Ernst Meisner en Remi Wörtmeyer. Nu maken de drie choreografen elk een solo rondom verschillende aspecten van deze mythe, op pianomuziek van Ludwig Van Beethoven.
15 en 21 juni, 13.00 uur, streaming

The Just & the Blind
In hun voorstelling The Just & the Blind kaarten spoken word-artiest Marc Bamuthi Joseph en componist en violist Daniel Bernard Roumain de voortdurende achtergestelde positie van de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten aan. In een speciale, live gemaakte online-editie presenteren ze nieuw muzikaal en spoken word-materiaal, tonen ze korte films en videofragmenten en gaan ze in gesprek met het publiek.
19 juni, 20.30 uur, livestreaming en gesprek 

The Murder of Halit Yozgat
Hoe kon op 6 april 2006 op klaarlichte dag de 21-jarige Halit Yozgat worden vermoord? De videoreconstructie, die door het Londense onderzoeksbureau Forensic Architecture werd gemaakt van de moord, inspireerde de Australische componist en regisseur Ben Frost voor een opera. Een onconventionele combinatie van geluidskunst, elektronische muziek en dark metal.
13 en 15 juni, 20.30 uur, streaming

Drei Schwestern
In haar radicale bewerking bij de Müncher Kammerspiele bevrijdt regisseur Susanne Kennedy de zussen van hun eindigheid. Het toneel is veranderd in een schijnbaar virtuele omgeving, acteurs zijn inwisselbaar, de mogelijkheid vooruit of achteruit te spoelen oneindig. Zou de mens zonder de beperking van tijd werkelijk andere keuzes maken?
17 en 18 juni, 20.30 uur, streaming

INFINI
Naar aanleiding van zijn theaterproject INFINI 1-16 praat maker Jozef Wouters over zijn theater van de ruimte, zonder acteurs, waar verschillende scènes en decors de kijker een variëteit aan werelden voorschotelen.
29 en 21 juni, 10.00 uur, podcast

Rito de Primavera 
De Chileense choreograaf José Vidal creëerde ‘een ritueel voor de huidige tijd’, met vijftig dansers en een elektronische soundtrack door dj en multi-instrumentalist Jim Hast. Dansers en publiek komen samen in het bijna-donker van de Amsterdamse Zuiveringshal, waar de registratie is opgenomen tijdens Holland Festival 2017.
21 juni, 20.30 uur, streaming 

Het online programma is gratis toegankelijk, met de bedoeling een zo breed mogelijk publiek te verwelkomen. De complete planning staat op de website van het festival.

Foto: The Just & the Blind