Choreograaf, regisseur, schrijver en danser Bill T. Jones wordt de associate artist voor het Holland Festival van 2020. Hij volgt Faustin Linyekula en William Kentridge op, die aankomend festival deze rol vervullen.

Bill T. Jones (1952, Bunnell Florida) studeerde klassiek ballet en moderne dans in de jaren ’70 aan de State University of New York (SUNY) in Binghamton. Na een kort verblijf in Amsterdam keerde Jones terug naar SUNY waar hij in 1973 medeoprichter werd van American Dance Asylum. In 1982 richtte hij met Arnie Zane de Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Company op. Bill T. Jones creëerde meer dan honderd werken voor zijn eigen gezelschap. Daarnaast maakte hij grote opdrachtwerken voor andere gezelschappen waaronder het Boston Ballet, het Ballet van de Opera van Lyon, het Ballet van de Opera van Berlijn en premières voor het Next Wave Festival van de Brooklyn Academy of Music en het St. Luke’s Chamber Orchestra. Sinds 2011 is hij artistiek directeur van New York Live Arts in Manhattan.

In Nederland waren van Jones onder meer Still Here (Het Muziektheater, 1996) en Fela! (Holland Festival, 2011) te zien. Al in 1981 toonde het Holland Festival zijn Valley Cottage, in een serie dansstukken geselecteerd door The Kitchen in NY. Bij De Nationale Opera was vorig jaar nog de door hem geregisseerde en gechoreografeerde opera We Shall Not Be Moved te zien.

Het Holland Festival van 2020 presenteert zijn Deep Blue Sea, een nieuwe grote productie in samenwerking met architect Elizabeth Dille. Daarnaast wordt in samenwerking met hem gekeken naar ander werk uit zijn oeuvre en van makers die hem inspireren of met wie hij zich verwant voelt.

Het Holland Festival introduceerde in 2018 het model van werken met associate artist(s). Het festival zet hiermee belangwekkende makers en hun werk in de schijnwerpers en geeft het publiek een brede ingang tot hun werk en hun fascinaties.

Foto: Stephanie Berger