Theatermaker Bright Richards en hiphop-choreograaf Lloyd Marengo hebben gisteren de allereerste Gieskes-Strijbis Podiumprijs ontvangen. Het Gieskes-Strijbis Fonds gaat de prijs vanaf nu jaarlijks uitreiken aan twee makers die het podiumlandschap verrijken en duurzaam kunnen veranderen. De twee winnaars ontvangen ieder een bedrag van 60.000 euro. Daarmee is het de grootste podiumprijs van Nederland. 

De adviescommissie sprak met bewondering over het doorzettingsvermogen en de eigengereidheid van Bright Richards en Lloyd Marengo. ‘De twee winnaars zijn eigenzinnige makers. Ze combineren verschillende disciplines, ze inspireren professionals en amateurs, ze overbruggen grenzen tussen culturen en doen dit op originele wijze’, schrijft voorzitter van de adviescommissie Anoek Nuyens.

Met het prijzengeld wil het Gieskes-Strijbis Fonds de laureaten in staat stellen om twee jaar voluit aan de verwezenlijking van hun eigen visie te werken. De prijs is niet rechtstreeks gekoppeld aan een specifieke voorstelling of project.

Richards is artistiek leider van New Dutch Connections. In zijn voorstelling As I Left My Father’s House vertelt hij zijn waargebeurde vluchtverhaal. De productie heeft meer dan 350 keer gespeeld, in zowel kleine gemeenschappen als bij diverse organisaties en in theaters. Uit het juryrapport: ‘Richards is een fantasievolle eigenzinnige theatermaker die met een geheel eigen vertelvorm het publiek weet te raken. Hij creëert een open dialoog met zijn deelnemers en publiek en bouwt bruggen tussen mensen die elkaar nog niet kennen.’

Lloyd Marengo is mede-oprichter van het Hiphophuis in Rotterdam, choreograaf en docent. In 2010 was hij te zien op de Nederlandse Dansdagen met de explosieve breakdance voorstelling Tagg, gevolgd door de succesvolle voorstelling Father Father. Uit het rapport: ‘Marengo heeft producties gemaakt die opvielen door een geheel eigen, ontroerende combinatie van streetdance en kwetsbare stilte en tederheid. Zijn doorzettingsvermogen is bewonderenswaardig en zijn producties zijn van uitstekende artistieke kwaliteit.’

Voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2017 waren ook genomineerd: componist Merlijn Twaalfhoven, theatermaker Lizzy Timmers en danser en choreograaf Niek Traa.

Foto: Jan Boeve