Om het nog even vol te houden thuis: een nieuwe selectie van podcasts en online voorstellingen van deze week.

1. Podcast: Meestervertellers van Sadettin K
Theatermaker en acteur Sadettin Kırmızıyüz is artistiek leider van het theatergezelschap Sadettin K. Hij staat vaak in zijn eentje – of samen met acteur Kaspar Schellingerhout – op het toneel, maar de voorstellingen maakt hij niet alleen. Voor en achter de schermen werkt een grote groep mensen mee om de verhalen zo goed mogelijk te vertellen. De podcast Meestervertellers stelt die vaak onbekende medewerkers voor, van dramaturg tot marketeer, van lichtontwerp tot decoropbouw en meer. De podcast is ontstaan in samenwerking met Dide Vonk.
Meer informatie via de website van Sadettin K.

2. Podcast: Dit zijn de makers van het Chassé Theater
De Bredase choreografe Annemijn Rijk interviewt andere jonge theater- en filmmakers over hun werk en inspiratie. In de eerste twee afleveringen sprak Rijk met theaterprogrammeur Fabian Pikula en met cabaretière Kirsten van Teijn. Ondertussen kom je ook steeds meer te weten over Rijk zelf.
Meer informatie via de website van het Chassé Theater.

3. Festival: Delft Fringe
Sinds 2011 biedt het Delft Fringe Festival jonge theatermakers uit uiteenlopende podiumkunstengenres de kans om vlieguren te maken. Vanwege de pandemie, kon de editie van 2020 onverwacht geen doorgang vinden. Maar voor dit jaar zette de organisatie een grote online editie op, met op 11 festivaldagen ruim 400 voorstellingen van 31 aanstormende talenten. Wij zagen alvast enkele previews en bevelen graag de solo Over winnen van regisseur Bregt van Deursen en actrice Ilse Geilen aan. Ze maakten een verstilde ode aan de nummers 2 van onze prestatiemaatschappij.
27 mei t/m 6 juni. Kaarten (€ 5,00-15,00) via de website van het Delft Fringe Festival.

4. Livestream: Rite Here Rite Now van New Rotterdam Jazz Orchestra en Scapino Ballet Rotterdam
Op het podium van LantarenVenster gaat het New Rotterdam Jazz Orchestra de samenwerking aan met verschillende Rotterdamse culturele gezelschappen. Voor de tweede editie werd dansgezelschap Scapino Ballet Rotterdam uitgenodigd. De muziek is speciaal voor deze gelegenheid geschreven en de dans wordt voor het grootste gedeelte geïmproviseerd. Nagesprek met Leslie Humbert en Romain Bly (NRJO).
27 mei om 20:30 uur. Kaarten (€ 10,00) via de website van Scapino Ballet Rotterdam.

5. Stream: The Nether van Het Nationale Theater
Nina Spijkers regisseert een scifi-thriller over morele grenzen in een grenzeloze virtuele wereld. In een geheim virtueel bordeel mogen de gasten hun fantasieën loslaten op avatars van minderjarige jongens en meisjes. Centraal vraagstuk van de voorstelling: zetten de handelingen in deze virtuele wereld aan tot strafbare daden in de echte wereld of voorkomen ze deze juist? In de voorstelling spelen Yela de Koning, Rick Paul van Mulligen, Leandro Ceder, Jaap Spijkers en Shelley Bos. De voorstelling wordt opgenomen in Theater aan het Spui in een decor van Studio Dennis Vanderbroeck.
Online première 27 mei om 20:30 uur. Kaarten (€ 10,00) via de website van Het Nationale Theater.

6. Documentaire: Teasers ’21 van Lab-Z (Theater Zuidplein)
Lab-Z van Theater Zuidplein wil theatermakers tijd en ruimte geven om te experimenteren. Makers worden helemaal vrijgelaten om een idee uit te werken en aan publiek te presenteren. Wat de uitkomst ook is. De afgelopen tijd was het theater dan wel gesloten, maar achter de schermen werkten Mitchell Folst, Liz Laarman, Lucien Rentmeester, Zora de Vos en Sandro Lima 10 weken lang hard door als onderdeel van het Teaser-traject van Lab-Z. Deze periode is vastgelegd op beeld en verwerkt tot een korte online documentaire. 
28 mei om 20:00 uur. De gratis stream is te zien via de website van Theater Zuidplein.

7.  Livestream: Back to Base van TENT
Op het open podium voor hedendaags circus laat jong talent voor het eerst werk zien en krijgen ervaren makers de kans om nieuw materiaal uit te proberen. Na afloop is er een nagesprek onder de leiding van Do Verschragen (dircteur Circusbende). De avond wordt ingeleid door Rosa Boon (directeur TENT) en gepresenteerd door de Britse comedian en jongleur Harvey Cobb.
29 mei om 20:30 uur. Kaarten (€ 5,00-14,00) via de website van TENT.

8. Tv-uitzending: Lichting 2020 van HUMAN
Dertien in 2020 afgestudeerde talenten van de theateropleidingen van Amsterdam, Utrecht, Arnhem en Maastricht stellen zich voor. Ondersteund door ervaren acteurs voeren ze in teams een aantal bekende filmscènes uit in het theater. De jonge spelers zijn ingedeeld in vijf teams, met als coaches Nasrdin Dchar, Malou Gorter en Mandela Wee Wee.
29 mei om 23:00 uur op NPO3.

9. Livestream: Avond van de Kleinkunst van Amsterdams Kleinkunst Festival 
Vijf duo’s van klimkunstenaars geven bekende hits een vervolg. Ze laten zich inspireren door het origineel en brengen een eigen antwoordlied. Ernst Jansz en Peter van Rooijen wagen zich aan ‘De Bom’, Karin Bloemen en Elke Vierveijzer aan ‘Geen kind meer’, Trafassi en Marcel Harteveld aan ‘Wasmasjien’, Peter de Koning en Martijn Kardol aan ‘Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente’ en Hans de Booij en Van der Laan en Woe gaan verder met ‘Annabel’. Het Kleinkunst Festival wordt gepresenteerd in samenwerking met NPO Radio 5 Volgspot.
31 mei om 20:00 uur. Kaarten (€ 12,50) via de website van Koninklijk Theater Carré.

10. Livestream: Werkplaats Walhalla Pitch van Theater Walhalla
Zes theatermakers strijden om die ene prijs: in productie genomen worden door Werkplaats Walhalla. De vakjury bepaalt de winnaar en het publiek kiest voor de publieksprijs, wat facilitaire ondersteuning betekent van de Werkplaats. Deelnemers dit jaar zijn Collectief Brugman, Jantien Fick, Marijn Bellaard, Gilles Groot, Theater Tocht  en Judith Schuur, Patsy Kroonenberg, Pleun de Roode en Hendrik de Pecker.
1 juni om 20:00 uur. Kaarten (€ 5,00) via de website van Theater Walhalla.

Foto: Rite Here Rite Now van NRJO en Scapino Ballet, Eric van Nieuwland