Ook dit jaar pakken theaters uit met een feestelijke, warme kerstprogrammering. Tien tips.

1. Ho ho Kerstshow van SLÄPSTICK
De muziektheatervoorstelling van theatergroep SLÄPSTICK (voorheen WËreldbänd) belooft een komische avond voor heel de familie, met het warme gevoel van een kerstmarkt vanuit de theaterstoel. Kerstklassiekers als Let It Snow en Stille Nacht passeren de revue, gespeeld op een absurd aantal verschillende muziekinstrumenten. Onze theaterrecensent Anita Twaalfhoven noemde de voorstelling in haar recensie ‘een heerlijk bombardement van hilarische acts en muzikale hoogstandjes’.
De Ho ho Kerstshow tourt tot en met 6 januari 2024 door Nederland

2. Wereldkerstcircus in Carré
In de regie van Viktor Kee, zelf acrobaat en jongleur, heeft de 37e editie van het Wereldkerstcircus in Carré een fijne, filmische sfeer gekregen. Volgens onze recensent Anita Twaalfhoven zijn de solo-acts dit jaar ‘niet alleen technisch perfect, maar ook theatrale kunstwerkjes’. In combinatie met de technische perfectie van de acts – bijna alle artiesten hebben één of meer zilveren of gouden clowns op zak – viel ze van de ene verbazing in de andere.
Op zoek naar een circus meer in de buurt? Ook onder meer in Ahoy in Rotterdam (dit jaar voor het laatst!), op het Malieveld in Den Haag, bij Pallasso in Den Bosch, in het Brabantpark in Etten-Leur en in Nijmegen, Enschede, Heerhugowaard, Oss en Haarlem zijn er dit jaar grote kerstcircussen.
Tot en met 7 januari 2024 te zien in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

3. Winterkaravaan 2023
Ga met de Winterkaravaan op expeditie door het plaatsje Stompetoren, gemeente Alkmaar, waar op drie verschillende locaties nieuwe theatervoorstellingen van jonge theatermakers worden opgevoerd. Deel van de ervaring is samen winters eten en drinken aan lange tafels.
Van 23 tot en met 30 december 2023 te beleven in Stompetoren

4. The Chosen Family Show-Ho-Ho van Boys won’t be boys
Theatercollectief Boys Won’t Be Boys doorbreekt al zes jaar lang de mannelijke norm. Een kleurrijke wisselende groep spelers (m/v/x) zaagt ouderwetse archiefkasten in planken waar nieuwe wijsheden in gebrand worden. In deze muzikale feestvoorstelling delen acht diverse leden hun kijk op het thema familie en vriendschap. Onze theaterrecensent Marijn Lems noemde de voorstelling vorig jaar in zijn recensie een ‘een heerlijke kerstshow’ met een ‘gevarieerd en sterk ontroerend programma’.
Op 21 december 2023 te zien in de Stadschouwburg Den Haag en op 5 en 6 januari 2024 in de Schuur Haarlem.

5. Het Kerstdiner van Wilmink Theater en Muziekcentrum Enschede
Theater én een driegangen menu: de avond is volledig volgeboekt in theater De Kleine Willem in Enschede. Tijdens het diner ontrafelt er een muzikaal moordmysterie, waarvan de dader zich onder het publiek bevindt. De cast bestaat uit Laus Steenbeeke, Lieneke le Roux, Nico de Vries, Christanne de Bruijn en Jip Wassenberg en de avond is geregisseerd door Anne de Blok.
Tot en met 6 januari 2024 te boeken bij het Wilmink Theater.

6. Paleis der Wonderen van de Ashton Brothers
Voor hun kerstspektakel stelden Ashton Brothers Timo Bakker, Pim Muda, Joost Spijkers en Friso van Vemde Oudejans een nieuwe theatertroupe samen. Ze krijgen zo versterking van onder anderen de Noorse hyperflexibele Captain Frodo en de AKF-finalisten Niek & Guy. Het laatste duo maakte eerder indruk bij de Ashton Brothers in de voorstelling Brothers, met wat Patrick van den Hanenberg omschreef als een ‘mix van variété van een ongekende schoonheid met een vleugje fysieke, geestige grofheid in de stijl van Waardenberg & De Jong’.
Tot en met 7 januari 2024 in Stadsschouwburg Haarlem.

7. A very funny Christmas van Roué Verveer
Comedian Roué Verveer brengt met kerst een feelgoodshow vol met comedy, zang, dans, mooie verhalen en een live band. Samen met het feestelijk gekleede publiek (niet verplichte dresscode: White & Gold) wordt het nieuwe jaar vrolijk ingeluid.
Tot en met 24 december 2023 te zien in Schouwburg Amstelveen. 

8. SCROOGE – de magische kerstmusical, Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede
Na het succes van vorig jaar, herneemt Enschede deze familiemusical gebaseerd op Charles Dickens kerstklassieker A Christmas Carol. Deze eigenzinnige versie met tekst en regie van Jasper Verheugd zit vol humor en prachtige liedjes voor het hele publiek. Met hoofdrollen voor onder anderen Finn Poncin, Rein Hofman en Marc Krone.
Tot en met 3 januari 2024 te zien in Muziekcentrum Enschede.

9. Dolman brengt de warmte van Margreet Dolman
Het Betty Asfalt Complex wordt binnenkort overgenomen door de Theatertroep, maar Paul Haenen heeft beloofd de komende jaren present te blijven met zijn vrolijke wintervoorstellingen. Dit jaar speelt hij die voor de 31ste keer. Margreet Dolman brengt Warmte in de donkerste dagen van het jaar en dominee Gremdaat wijst de weg naar een evenwichtig 2024 belooft een avond vol optimisme, humor en troost, voor een goed begin aan het nieuwe jaar.
Tot en met 14 januari 2024 te zien in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam.

10. (alvast een) VROLIJKE KERST met TON KAS 
Kan je je identificeren met de Grinch (voordat zijn hart drie maten groeide) en heb je het niet zo op kerst? Dan is de cynische kerstvoorstelling van cabaretier Ton Kas, die ‘als beroeps-chagrijn moet lachen om een Vrolijke Kerst’, wellicht iets voor jou!
Tourt tot en met 26 december 2023 door Nederland.

Pssst, nog een last minute kerstcadeau nodig? Bekijk onze cadeautips voor theaterliefhebbers!

Foto: Jaap Reedijk – Ho ho Kerstshow van SLÄPSTICK