Heb je geen zin om dit jaar tijdens Kerst op de bank te hangen tussen je (schoon-)familie? Dat hoeft ook niet! De theaters in Nederland hebben jaarlijks een uitgebreide programmering op en om de kerstdagen. Wat is er dit jaar te zien? Theaterkrant tipt.

1. Winterkaravaan
De Winterkaravaan combineert theater van nieuwe makers altijd met een winterse maaltijd en speciaal bier. Negen jonge makers geven dit jaar met muziek, theater, dans en performances hun perspectief op het thema ‘groeiende contrasten’.
Te zien van 23 t/m 30 dec op verscheidene locaties in Zuidschermer, er is een middag- en avondeditie

2. Wolfgang, het wonderjong (8+)
Pieter Kramers familievoorstelling gaat dit jaar over niemand minder dan Wolfgang Amadeus Mozart. Geschreven door Don Duys met liedjes van Theo Nijland, gebaseerd op Mozarts muziek. Verwacht koetsen, paleizen, keizers en hoge Sachtertortes!
Te zien van 10 dec t/m 10 apr ’23 in verschillende theaters door Nederland

3. Een poging tot kerstrevue
Sanne Wallis de Vries kreeg de vrije hand om dé kerstproductie van 2022 in De Kleine Komedie te verzorgen. Samen met Doris Baaten, Gable Roelofsen en ZO! Gospel Choir staat ze op het toneel. Geregisseerd door Marcel Sijm, muziek van Jeremiah Owusu-Ansah en Elisha Amonoo-Neizer.
Te zien van 20 tot 24 dec in de Kleine Komedie in Amsterdam

4. Alles is Dickens
Ter ere van de dertigste editie van het jaarlijkse Dickens Festijn in Deventer speelt Toneelgezelschap Beumer & Drost ‘een vrolijk makende voorstelling waarin alles Dickens ademt’ en het publiek zich omringd waant door cartooneske Dickens-figuren. Acteurs Paul R. Kooij en Maarten Wansink spelen de tekst van Peter Drost in regie van Michael Helmerhorst.
Te zien van 7 t/m 16 dec in de Deventer Bergkerk

5. De langste nacht
Speciaal voor De langste nacht ontwikkelen theatermaker Alexandra Broeder en pastor Arjan Broers een tocht tussen Theater Frascati en de Dominicuskerk, dwars door het centrum van Amsterdam. Geraakt door de geestelijke nood die zij binnen hun werk en om zich heen zien, vooral bij de jongere generaties, creëren zij nieuwe rituelen.
De wandeling vindt plaats op 21 dec, met als startpunt Frascati 1 in Amsterdam

6. Schuld of Onschuld: De Strafmoord
Na drie eerdere edities is Korthals Stuurman Theaterbureau terug met een nieuwe moordzaak. Schuld of Onschuld: De Strafmoord is een online rechtszaak waarbij het publiek deel uitmaakt van de jury. Je kijkt online mee in de rechtbank naar getuigenissen en pleidooien en kan in het dossier extra stukken inzien. Na vijf dagen alles aandachtig te hebben bekeken, mag het publiek zijn oordeel vellen: is de beklaagde daadwerkelijk schuldig of is er toch een andere moordenaar in het spel?
De rechtszaak gaat van start op 27 dec. Tijdens de jaarwisseling kan er gestemd worden

7. The Chosen Family Show-ho-ho
In de nieuwe voorstelling van BOYS WON’T BE BOYS delen zeven spelers hun persoonlijke verhalen, door middel van theater, mime, kleinkunst, drag, popmuziek, hiphop dance, klassiek ballet en videokunst. Het doel: meer kleuren in de kerstboom en meer stemmen laten horen dan die van de traditionele kerstengelen.
Te zien van 20 tot 24 dec in Theater Bellevue in Amsterdam

8. Charles Dickens als balletvoorstelling (6+)
Het beroemde kerstverhaal A Christmas Carol van Charles Dickens werd in 1992 tot een ballet bewerkt door componist Carl Davis. Na Alice in Winter Wonderland brengt De Dutch Don’t Dance Division, Residentie Orkest en Amare deze kerst weer een nieuwe voorstelling naar het theater met een Haags karakter.
Te zien van 25 tot 29 dec in Amare in Den Haag

9. Moby Dick, de kerstmusical (8+)
Erik van Muiswinkel en Club Kenau spelen onder regie van Leopold Witte een spannend verhaal, gebaseerd op de walvisklassieker van Herman Melville. Humor, bizarre personages en liedjes in een door sprookjes geïnspireerd decor.
Te zien van 22 dec tot 5 jan ’23 in Stadsschouwburg Haarlem

10. De Wondersokken van de Koningsdochter (12+)
De Wondersokken van de Koningsdochter is een humoristische musical van Werkplaats Walhalla Productie in regie van Esther Habbema (bekend van ’t Schaep met de 5 pooten, Showponies, Snorro, Woef Side Story). De voorstelling wordt omlijst door een traditioneel kerstdiner.
Te zien van 6 tot 30 dec in Theater Walhalla, Rotterdam

Bonus: Madam Scrooge!
In Weststellingwerf transformeert de grootste vrek aller tijden zich tot Madam Scrooge. In de muziekheatervoorstelling van Opera Spanga heeft zij (Wivineke van Groningen) zich rillend in haar bontmantel verschanst achter haar muur van munten. Bij de matinees brengt een bus bezoekers vanaf Wolvega in een half uurtje naar de speellocatie, terwijl u geniet van het mooie winterse Friese landschap.
Te zien van 17 dec tm 8 jan in Weststellingwerf

Foto: Ernst Coppejans –  The Chosen Family Show-ho-ho van BOYS WON’T BE BOYS