De theatervoorstelling Kissinger van Bo Tarenskeen en Joost de Vries wordt verfilmd. Filmmaker Hugo Naber werkt samen met de twee schrijvers aan de kortfilm Kissinger, The Last Hurrah. Naar verwachting zal die in de lente van 2018 klaar zijn.

Acteur Bo Tarenskeen en essayist en romancier Joost de Vries doken voor de monoloog Kissinger. Een nieuwe voorstelling over een verdwijnende wereldorde in het werk van Henry Kissinger (1923), veiligheidsadviseur en minister van Buitenlandse Zaken onder president Nixon. Filmregisseur Hugo Naber zag de voorstelling drie keer en was geboeid door de ‘rake teksten’. Kissinger bleek een fascinerende figuur, ‘slimmer dan de presidenten waarvoor hij diende’.

Volgens Naber confronteert de diplomaat ons met een interessant vraagstuk: ‘Hij heeft in een kritieke periode de wereld weer tot een balans gebracht. Maar daar zijn veel slachtoffers bij gevallen. Hoeveel slachtoffers zijn gerechtvaardigd voor een hoger doel?’ De film wil daarover geen oordeel vellen, maar wel ‘munitie bieden voor een goed gesprek over goed en kwaad’.

Hugo Naber is filmmaker en sinds 2014 verbonden aan Toneelgroep Oostpool, waar hij zich bezig houdt met de visuele campagnes en identiteit van het gezelschap. Daarnaast bewerkt hij twee romans van Frode Grytten.

Het streven van de makers is om deze herfst te beginnen met opnemen, voor de financiering is een crowdfunding gestart. Via Cinecrowd hopen de makers de laatste nodige 12.500 euro op te halen. Naber hoopt dat dit gaat lukken, want ‘Kissinger is nu 94, als we hem nog willen uitnodigen voor een screening moeten we snel zijn’.

Foto Bo Tarenskeen in Kissinger: Jorn Heijdenriljk