Theatermaker Daria Bukvić en voormalig politicus en schrijver Tofik Dibi werken samen aan een theatervoorstelling. Aan de hand van diepteinterviews en improvisaties met vier jonge Marokkaans-Nederlandse actrices schrijft Dibi een nieuwe theatertekst, die Bukvić gaat regisseren.

Inspiratiebron voor de voorstelling is het kookboek Melk & Dadels, dat naast recepten ook de verhalen van de kokende moeders vertelt. Uitgever van het kookboek, ‘social enterprise’ ROSE stories, vroeg Daria Bukvić als regisseur van de theaterbewerking na het zien van haar voorstelling Nobody Home. ‘Ook deze voorstelling moet van binnenuit worden verteld, het moet raken, luchtig zijn en tegelijkertijd de wereld even op z’n kop zetten om daarna weer verder te gaan’, vertelt Nasim Miradi van ROSE stories.

Bukvić en ROSE stories vroegen samen Tofik Dibi voor de tekst. ‘We waren beiden blown away van zijn boek Djinn. Dat is zo mooi en beeldend geschreven’, zegt Miradi. ‘We hebben hem gevraagd om de vier jonge actrices te bevragen hoe zij dealen met hun beleving van Marokkaans-Nederlands zijn en hoe ze strugglen met al die onderwerpen eromheen. Daarnaast zal hij eigen observaties en ervaringen verwerken in de theatertekst.’

Vorige week won Bukvić nog de Stimuleringsprijs van de Amsterdamprijs voor de Kunst. ‘Haar voorstellingen Nobody Home en Jihad hadden een immense impact op het publiek’ vond de jury. ROSE stories zet zich in om alternatieve verhalen te vertellen van verschillende culturen, dit kan in de vorm van een kookboek, documentaire of een voorstelling. Ze produceert de voorstelling samen met Stichting Daria Bukvić.

De voorstelling gaat in 2018 op Moederdag in premiere.

Foto: Valentina Vos