(Geschikt om te kopiëren en voor aanvang uit te delen)

 1. Het wordt op prijs gesteld dat u gekomen bent of, in het geval deze voorstelling zich bij u thuis afspeelt, dat u thuis gebleven bent of, in het geval dit een onaangekondigde straatperformance is, dat u even stil staat.
 1. Deze voorstelling is misschien niet per se voor u gemaakt, maar kan wel alleen maar bestaan dankzij u, want een voorstelling zonder publiek is geen voorstelling.
 1. In die zin bent u een essentieel deel van de voorstelling, net zoals het oog deel uitmaakt van zijn blikveld.
 1. U gaat zo dadelijk een ruimte delen met de vertolkers en/of de makers van de voorstelling en dat kan als zeer intiem, kwetsbaar en gênant maar ook als bedreigend ervaren worden.
 1. U mag dat allemaal voelen.
 1. Wat u gaat ervaren hebben de makers/vertolkers van de voorstelling niet volledig in de hand, hoewel veel makers en vertolkers dat wel zouden willen.
 1. Een voorstelling is een kunstwerk en heeft dus niet altijd de intentie om iets aan u te communiceren – kunst is immers niet hetzelfde als communicatie.
 1. U wordt derhalve afgeraden al te hard te zoeken naar een boodschap, een bedoeling of een idee achter hetgeen u waarneemt, want de kans is groot dat die óf banaal, óf afwezig, óf zo complex is dat de makers hem zelf ook niet begrijpen.
 1. U wordt daarentegen, geheel in uw eigen belang, aangeraden simpelweg aandacht te hebben voor dat wat er gebeurt.
 1. Als er iets gebeurt, dan was dat waarschijnlijk de bedoeling.
 1. Of niet.
 1. De makers/vertolkers van de voorstelling hebben weliswaar lang nagedacht en gediscussieerd over wat ze u zullen laten zien, maar ze hebben geen volledige controle over hoe u het zult ervaren en wat u erbij zult denken.
 1. Het kan zijn dat een voorstelling, gemaakt door een mensenhater, door u ervaren wordt als een daad van liefde.
 1. Het kan zijn dat een voorstelling, gemaakt door een wereldverbeteraar, door u ervaren wordt als cynisch of nihilistisch.
 1. Wees niet bang als u iets niet begrijpt: iets kan nog steeds kwaliteit hebben, of u iets over uzelf leren, zonder dat het begrijpelijk is.
 1. U kunt uzelf tijdens de voorstelling helpen door u af te vragen: wat doen ze?
 1. Het uitblijven van antwoorden is niet per se een slecht teken.
 1. Soms heeft iets geen betekenis en is het enige wat telt uw mening daarover.

Dossiers

Theatermaker december 2016