Alle producties van het Noord Nederlands Toneel worden vanaf nu uitgebracht onder de naam NITE – Nationaal Interdisciplinair Theater Ensemble. Het woord ‘Toneel’ is volgens het gezelschap ‘lastig te rijmen met het totaaltheater dat op het podium te zien is’.

Het label NITE (met hoofdletters en uitgesproken als light, bright en fight) wordt al enkele jaren gebruikt voor de meest interdisciplinaire voorstellingen van het gezelschap, vaak geproduceerd met vaste partners als Club Guy & Roni, Asko|Schonberg Ensemble, Slagwerk Den Haag, MAISON the FAUX en Ascon de Nijs. In 2017 legden de partijen hun werkwijze vast in een gezamenlijk manifest met 22 regels voor interdisciplinair totaaltheater. Regel 1: Creëer met minimaal drie disciplines.

Met de volledige naamswijziging wil het (totaal)theatergezelschap duidelijk maken dat interdisciplinariteit voor hen geen uitzondering, maar de norm is. Daarmee hoopt de groep tevens te voorkomen dat publiek met verkeerde verwachtingen in de zaal zit.

Het voormalige NNT, nu dus NITE, is een van de vier grote theatergezelschappen in de ‘basisinfrastructuur’ (BIS). Al ruim zes jaar deelt het in Groningen met dansgezelschap Club Guy & Roni (ook in de BIS, maar dan als dansgezelschap) een huis, een artistiek leider (choreograaf en regisseur Guy Weizman) én een ensemble van dansers, acteurs en musici. Ze vormen daarmee het ‘eerste en grootste interdisciplinaire theaterhuis van Nederland’.

Het theatergezelschap NITE en dansgezelschap Club Guy & Roni blijven apart en gezamenlijk producties uitbrengen. Club Guy & Roni houdt daarbij wel haar eigen naam. Daarnaast blijven beide groepen vanuit Groningen ook nog actief onder de labels Poetic Disasters Club (junior company), Bab Ad-Daar (nieuwkomers platform) en 2join (educatieplatform voor jongeren).

Foto: Oostblok – The Underground van NITE, Club Guy & Roni, Asko|Schönberg, Slagwerk Den Haag