Theater Ostade A’dam gaat, na de eerder aangekondigde verhuizing naar het Asscherkwartier deze zomer, per 1 september verder als CC Amstel. De nieuwe theaterzaal heeft met 156 zitplaatsen een bijna dubbel zo grote publiekscapaciteit vergeleken de huidige locatie aan de Van Ostadestraat (85 stoelen). Behalve het theater huisvest het complex een studio voor repetities en (bescheiden) presentaties, een café-restaurant en een vestiging van de OBA Amsterdam.

In 2007 besloot het Stadsdeel Amsterdam Zuid al tot het bouwen van het nieuwe theater dat Ostade A’dam vanaf 2012 zou gaan exploiteren. Een en ander werd echter uitgesteld door vertragingen omtrent de bouw van het cultuurcomplex. Bovendien werden de plannen van de vorige directie afgekeurd. In het huidige plan richt het theater zich met een bredere programmering meer op de buurt. Het is de bedoeling dat er jaarlijks 300 activiteiten in het complex plaatsvinden.

Qua programmering zal het theater in het nieuwe gebouw inzetten op de programmalijnen actief burgerschap, jeugd, jongeren, muziektheater en dans. Meer dan voorheen zet CC Amstel in op het programmeren van dansvoorstellingen. ‘We vinden dat er op de Amsterdamse podia te weinig ruimte voor dans is, dat gat willen we opvullen’, zegt een woordvoerder namens het theater. De organisatie wil bijvoorbeeld een vergelijkbaar festival als Muziektheaterdagen A’dam voor dans organiseren. Daarvoor is CC Amstel op dit moment in gesprek met meerdere partners.

Op programmagebied gaat CC Amstel actief samenwerken met de bibliotheek. Het theater organiseerde eerder al programma’s rondom literatuur en theater, maar hoopt nu met het eigen publiek van de OBA een groter bereik te krijgen. Organisatorisch en financieel blijven beide instellingen overigens onafhankelijk met eigen directies.

CC Amstel (voluit: cultureel clubhuis Amstel) opent op 1 september haar deuren. De oude vestiging van het theater maakt onderdeel uit van een groter woon-werkcomplex. De vereniging van huurders daarvan geeft het pand na de verhuizing een nieuwe bestemming. Dit zal overigens geen theater zijn.