Alle straten, pleinen, kades en bruggen in de nieuwe Amsterdamse Sluisbuurt krijgen namen van personen uit de danswereld. Het gaat om dansers en choreografen die in het verleden belangrijk waren voor het Nederlandse ballet.

Wie straks over de hoofdstraat van de Sluisbuurt wandelt, wandelt over de Rudi van Dantzigstraat. De Nederlandse choreograaf, danser en schrijver Rudi van Dantzig (1933-2012) begon zijn danscarrière in 1952 bij een van de voorlopers van Het Nationale Ballet en stond vervolgens 20 jaar lang als artistiek leider aan het roer van Het Nationale Ballet, waar hij ruim 50 balletten maakte.

Ook de plantsoenen in de Sluisbuurt krijgen een dansnaam. Zo komt er het Hans Snoekplantsoen, naar de danseres, danspedagoge en oprichtster van het Rotterdamse Scapino Ballet – die overigens ook al de fontein op het Leidseplein op haar naam heeft staan. Andere voorbeelden zijn de Margot Fonteynstraat, het Pina Bauschplein en het Marianne Hilaridesplantsoen.

De Sluisbuurt ligt op de westelijke punt van Zeeburgereiland. Het zuidelijke deel wordt nu gebouwd. De openbare ruimte in het noordelijke deel is nog niet helemaal uitgewerkt. Zodra die straten, kades en bruggen definitief zijn ingetekend, krijgen ook deze een naam uit de danswereld.

Foto: Rudi van Dantzig in Le Vent van Ans Hey, Lacoste 1 augustus 1997, door Deen van Meer