Leidsche Rijn, het nieuwe stadsdeel van Utrecht, krijgt vanaf september 2015 een eigen theaterzaal. De zaal wordt geëxploiteerd door het Utrechtse Theater Kikker. Het theater heet Podium Hoge Woerd en zal deel uitmaken van een groter complex: Castellum Hoge Woerd. 

Podium Hoge Woerd is een vlakkevloertheater en heeft een capaciteit van tweehonderdveertig stoelen. Het doel is om in de eerste jaren honderd voorstellingen per jaar te programmeren. Theater Kikker wil de focus van de programmering op vier verschillende punten leggen:

Ten eerste op de verbintenis tussen de wijk en het theater, onder andere met programma’s die een samenwerking zoeken met culturele partners uit de wijk en uit de rest van Utrecht, zoals Cultuur19, Vinex en wijkgezelschap Het NUT (Nieuw Utrechts Toneel). Ten tweede zullen er voorstellingen voor een betrekkelijk groot publiek worden geprogrammeerd, waaronder kleinkunst en kleinere vrije producties. Ook zal er ruimte komen voor voorstellingen met een uitdagende artistieke signatuur, zoals te zien in Theater Kikker. Ten slotte zal jeugdtheater een stevige component van het totale programma vormen.

Tevens komt er een podium op het binnenterrein van het Castellum, wat de mogelijkheid biedt er een openluchttheater op te zetten. Dit zou het eerste openluchttheater in Utrecht worden.

Castellum Hoge Woerd wordt gebouwd op de plek waar ooit een Romeins fort heeft gestaan, wat is terug te zien in het gebouw zelf. In het Castellum worden vier hoofdfuncties samengebracht: een theaterzaal, een zelfstandig café/restaurant, een erfgoedexpositie over drieduizend jaar Leidsche Rijn en een centrum voor Natuur- en Milieucommunicatie. De afzonderlijke partners zijn zelfstandig, maar zullen deels samenwerken op het gebied van logistiek, publiekswerving en (incidenteel) programmering.

(Artist impression Castellum Hoge Woerd, beeld: Gemeente Utrecht)