Pas in het vragenuurtje na de reguliere voorstelling ging Pep Rosenfeld in op de titel van de show Lock him up. Rosenfeld zei dat hij weleens had gedroomd dat Donald Trump achter de tralies zit. Er is daar tenslotte alle aanleiding toe als je de belasting op zo’n schandalige manier hebt ontdoken. Toen Rosenfeld wakker werd, merkte hij dat de lakens behoorlijk plakkerig waren.

Ook werd de vraag gesteld of een tweede termijn van Trump een goudmijn voor de comedians zou betekenen. Nee, nee, en nog eens nee. Het was misschien vier jaar wel een leuke taak geweest om Trump te bestoken, maar het is duidelijk dat de meeste comedians bij nog eens vier jaar het lachen wel zal vergaan. En of al die grappen veel geholpen hebben is maar zeer de vraag, want de FOX-kijker zal zeker niet Saturday Night Life aanzetten.

Rosenfeld en Greg Shapiro gruwen van de gedachte aan herverkiezing van Trump. Zij verklaren beiden fans te zijn van Elizabeth Warren en Bernie Sanders, die de nominatie-eindstreep voor de Democraten niet hebben gehaald, maar zij zullen zonder enige reserve op Biden stemmen. Niet omdat hij inspirerend is – zij achten hem in bed alleen in staat tot een saai missionarisstandje en nooit klaarkomen – maar alles om van Trump af te komen. Oftewel: Settle for Joe.

De twee Boom Chicago comedians spelen de show tot en met de verkiezingsnacht en hopen dat de nachtmerrie dan echt voorbij zal zijn. De ondertitel van hun show luidt: Make America Democracy Again. Vooraf had iemand aan Shapiro gevraagd of ze alsjeblieft zo netjes zouden willen zijn om geen nare grappen te maken over de corona-infectie van Trump, want ziek zijn is voor iedereen vervelend. Ze hebben gelukkig niet aan dat verzoek voldaan, want het is volgens Rosenfeld gewoonweg hilarisch dat Trump ziek is geworden.

Er valt veel te lachen in Lock him up, maar oh, wat is het tweetal bang dat veel Trump-volgelingen alleen tegen de opiniepeilers zeggen dat ze op Biden zullen stemmen, maar op 3 november toch het kruisje bij Trump zullen zetten. Kortom, een herhaling van het gitzwarte Hillary Clinton scenario 2016.

Een van de beste manieren om je door de Trump-ellende te slaan is een dagelijks portie A Closer Look op YouTube. Dat is ruim tien minuten superieure Trump-bashing tijdens de NBC-show Late Night with Seth Meyers. In een ver verleden maakte Meyers deel uit van het Amerikaans-Amsterdamse comedygezelschap Boom Chicago. In Lock him up komen Rosenfeld en Shapiro aardig  in de buurt van het niveau van hun oude comedy-makker, die natuurlijk wel een leger aan tekstschrijvers achter zich heeft staan.

Door de coronaperikelen, waardoor er minder bezoekers welkom zijn in de club van Boom Chicago werd de première van zondagmiddag vijf uur naar de avond verplaatst, zodat de live streaming met drie camera’s ook op een schappelijke tijd in de VS kon worden gevolgd. En, zo voegden Rosenfeld en Shapiro er aan toe, ook in Moskou, waar Trumps grootste fan woont.

Shapiro en Rosenfeld zorgden voor een fraaie herhaling van het krankzinnige Trump-Biden debat (‘gesponsord door Viagra’), kropen in de huid van de Angry White Man en improviseerden zich als Trump en Biden grappig door de verkiezingsvragen uit het publiek in de zaal en van de live stream kijkers in de Verenigde Staten. Ze lieten grappig en verontrustend in het onderdeel Spot the Truth zien dat vrijwel niemand meer het verschil tussen leugen en waarheid op internet kan ontdekken en drukten ons op het treurige feit dat de Republikeinen er alles aan doen om praktische barrières op te werpen voor Democratische kiezers om hun stem uit te brengen.

Greg Shapiro laat in Lock him up weer zien dat hij een uitstekende Trump-imitator is – daar heeft Arjen Lubach ook mooi gebruik van kunnen maken – maar het is te hopen dat hij hem na 3 november niet meer na hoeft te doen.

Foto: Still van het YouTube-kanaal van Boom Chicago. De première is daar nu in zijn geheel te bekijken