Een paar meter boven het podium van Carré houdt een blonde vrouw in een circuspakje zich vast aan de rekstok. Ze hangt bijna stil, alleen haar ogen bewegen heen en weer. Alsof ze het publiek vraagt: ‘Wat doe ik hier? Langzaam spant ze haar armspieren aan en heen en weer schommelend komt ze in beweging. Totdat ze bovenop de rekstok stilzit en ontspannen de zaal inblikt. De vijf acrobaten van Fauna combineren acrobatiek met mime, dans en live gitaarmuziek.

De circusvoorstelling Fauna is een verrassend voorbeeld van het nieuwe circus waarmee Carré Beweegt een nieuwe generatie internationale artiesten over het voetlicht brengt, die aloude circustechnieken combineren met allerlei dans- en muziekstijlen. Variërend van moderne dans tot latin en streetdance en van zachte akoestische gitaar tot snoeiharde percussie, met een soundscape van brekend glas.

Met bewegingen die aan apen, vogels en roofdieren doen denken refereert Fauna aan het dierlijke in de mens. Ze plukken veertjes uit het haar van hun tegenspeler, springen over elkaar heen en gaan stevig de strijd aan in een grondgevecht. Grappig is de acrobate die haar tegenspeler voortdurend vastgrijpt om zich als een aapje om hen heen te slingeren. Hij duwt haar weg, trekt haar armen en benen weer los maar wat hij ook doet, ze grijpt zich vast aan zijn voet of blijft ondersteboven aan zijn nek hangen.

De theaterzaal van Carré is aangepast aan het programma. Voor Fauna is alleen het middenstuk van de stalles ingericht voor het publiek. De zitplaatsen dichtbij het podium geven goed zicht op het bewegingsspel en de subtiele mimiek van de circusartiesten.

Aan de soms haast verstilde voorstelling van Fauna ging een wervelend optreden van Circolombia vooraf. Deze veertienkoppige circusgroep uit Colombia combineert acrobatiek met latin dans en muziek, streetdance en swingende percussie. De show in de piste van carré van twee zangeressen en een groep razendsnelle grond- en luchtacrobaten is als een wervelwind. Ze maken driedubbele salto’s en schroeven of draaien gestrekt om hun as. Op snelle ritmes bewegen ze op de barre, aan de touwen en vanaf de springplanken veren ze moeiteloos meters omhoog.

Mooi is het dansante duet van een man en vrouw die aan de touwen de lucht inschieten en synchroon om elkaar heen draaien. Tenenkrommend is even later de luchtreis waarbij zij aan haar nek in een lus hangt en hij daar weer aanhangt door zich met zijn tanden vast te bijten. In één vloeiende beweging komen ze weer naar beneden om hun dans te besluiten met een innige zoen.

Carre Beweegt, in een opstelling waarbij minder zitplaatsen dan gebruikelijk beschikbaar zijn, is een gedurfd initiatief voor het theater. Het zijn groepen zonder namen die meteen bij iedereen een bel doen rinkelen en die nieuwe wegen in het circus inslaan. Voor de vernieuwing van het genre is het een nog wat voorzichtige, maar belangrijke stap. Naast Fauna en Cicolombia treden ook Cirque Leroux en Flip Fabrique op tijdens de festivalweek.

Acéléré – Circolombia, foto: Roberto Ricciuti