Recensie

Buik
Mugmetdegoudentand, Bellevue Lunchtheater
★★★★☆ Toneel
4 november 2017 - Theater Bellevue, Amsterdam - Speellijst
Broer-zus relatie verstrikt in euthanasie en kinderwens
Door gepubliceerd 5 november 2017

Bob heeft zijn zus Marit als cadeau voor haar verjaardag uitgenodigd voor een weekendje Texel. Bob is al jarenlang gelukkig met Juan, maar heeft met zijn man een vurige kinderwens. In een vakantiehuisje hoopt hij die bij zijn gescheiden zus, net veertig geworden, te verzilveren. Het is de opmaat voor een hilarisch gesprek over hun gezamenlijk verleden en hun oude zieke moeder.

Met Buik schreef Aaf Brandt Corstius, na Fifty Fifty en Een flinke linkse vrouw, haar derde komedie voor Mugmetdegoudentand. Wederom voor acteurs Lies Visschedijk en Marcel Musters, die zelf regisseerden. Altijd fijn als een auteur weet wie de tekst gaat vertolken en dat is te zien in het gemak waarmee de spelers zich vertrouwd voelen met het idioom van de schrijver. Buik is een co-productie met Bellevue Lunchtheater en zal volgend jaar op tournee te zien zijn.

Het is knap hoe er op luchtige wijze zware thema’s worden behandeld, zonder dat het drama oppervlakkig wordt. Mooi uitgespeeld is de haat-liefde verhouding tussen broer en zus, die gevat is in een uiterst geestig drama dat geen moment verslapt. Hij is de begripvolle, homoseksuele zoon die dagelijks zijn moeder bezoekt. Zij is de weerbarstige dochter die niet weet hoe ze haar geluk moet vinden. Als alternatief voor Tinder is ze actief op een site waar je elkaar kunt vinden in dingen die mensen haten, zoals aubergineschotels.

Musters en Visschedijk zijn zeer aan elkaar gewaagd. Musters is mooi in zijn kleine gebaartjes, Visschedijk is vooral sterk in de trefzekerheid van haar tekstbehandeling. Broer en zus vliegen elkaar met regelmaat flink in de haren. Ze hebben altijd een moeizame relatie gehad. Dat er niettemin affectie is tussen beiden, laat de voorstelling op scherpe en hoogst vermakelijke wijze zien.

Maar ook toont Brandt Corstius hoe egocentrisch deze eigentijdse, zelfbewuste mensen in het leven staan. Dit komt vooral tot uiting als uiteindelijk de kinderwens van Bob afgezet wordt tegen Marits suggestie voor een mogelijke euthanasie van hun moeder. Deze even bizarre als prachtige vondst en levert een zeer komische voorstelling op met een bittere nasmaak.

Foto: X + L

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

LET OP: op deze recensie rust auteursrecht. Voor geheel of gedeeltelijke overname, in welke vorm dan ook, is vooraf toestemming nodig van de uitgever.

Medewerkers

Gegevens uit de Theaterencyclopedie (beta)

auteur: Aaf Brandt Cortius
regie: Marcel Musters / Lies Visschedijk
kostuums: Maartje Wevers
productie: Mariska van der Fluit
uitvoerende: Marcel Musters / Lies Visschedijk

Meer info over deze voorstelling op Theaterencyclopedie.nl

Elders

de Volkskrant
★★★★☆
'Het is misschien eerder herkenbaar dan verrassend, maar elk detail zit goed en Musters en Visschedijk spelen soepel en hartverwarmend. En tussen bakken lasagne en pakken bastognekoeken, bakkersverhalen en een spelletje triviant, gaat het dan ten diepste toch ook over leven en dood.' Karin Veraart
Het Parool
★★★★☆
'Buik is een voorselling die drijft op herkenbaarheid. Binnen het uurtje lunchtheater lopen de emoties hoog op, maar steeds hilarisch en binnen het geloofwaardige.' Joukje Akveld

Speellijst

De eerstvolgende drie speelbeurten van deze voorstelling:

Verwante artikelen

Tags

, , , ,

 • Elders

  [cf "quote1_krant"]
  ★★★★☆
  [cf "quote1_dequote"] [cf "quote1_auteur"]
  [cf "quote2_krant"]
  ★★★★☆
  [cf "quote2_dequote"] [cf "quote2_auteur"]