Recensie

Babi Gangbang
H.E.A.R. featuring de Groentebroeders
★★☆☆☆ Kleinkunst
22 juli 2018 - Parade, Den Haag - Speellijst
Imaginaire band met onderbroekenlol
Door gepubliceerd 23 juli 2018

Voor het derde jaar staan Henry van Loon en Alex Klaasen op de Parade met hun imaginaire band H.E.A.R. (Henry en Alex Rock), een parodie op Nederlandse artiesten als Bløf, Nick & Simon en Marco Borsato. Het is aanstekelijke onderbroekenlol.

Het is wellicht een van de grootste clichés van de muziekwereld: als je als muzikant even geen inspiratie hebt voor nieuwe muziek ga je op wereldreis. De muzikaal en emotioneel verrijkende ervaringen verwerk je in je nieuwe album. Zo reisde Bløf eens twee jaar naar de uithoeken van de wereld voor een nieuwe cd.

De gelegenheidsband H.E.A.R., bestaande uit Klaasen, Van Loon en de muzikanten Jan en Keez Groenteman, deed het ze na. Het resultaat is Babi Gangbang, een album (te beluisteren op Spotify) en een show met verschillende zogenaamd internationale invloeden. Gehuld in fleurige bloesjes met Afrikaanse prints zingen Klaasen en Van Loon onder meer de schlager ‘Goodbye Dubai’, een Eros Ramazzotti-achtige power ballad, een hysterische Azië-medley en het Surinaams-geïnspireerde ‘No Spang’. De heren beschikken overigens over een prima zangstem en een groot talent om verschillende stemmetjes en zangstijlen te persifleren.

De liedjes zitten barstensvol met stereotypering en ‘cultural appropriation’, zowel muzikaal als talig. Maar goed, dat soort artistiek gedrag is ook precies wat Klaasen en Van Loon parodiëren. Jammer genoeg mist de parodie scherpte. De teksten van de liedjes zijn erg flauw en ontstijgen het niveau van simpele onderbroekenlol niet. Zo bevat ‘No Spang’ teksten als ‘Je telefoon in duigen,/ je auto in de prak,/ vlekken op je nieuwe/ camouflagepak./ Tot overmaat van ramp/ stap je in de kak,/ en verdrink je bijna/ in de ballenbak.’ Het zijn ongeïnspireerde, inwisselbare Sinterklaasrijmpjes.

Onderbroekenlol was echter wel waar het aanwezige Paradepubliek naar op zoek leek te zijn. Er werd lustig meegeklapt, opgewekt meegezongen en uit volle borst gejoeld.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

LET OP: op deze recensie rust auteursrecht. Voor geheel of gedeeltelijke overname, in welke vorm dan ook, is vooraf toestemming nodig van de uitgever.

Elders

Trouw
★★☆☆☆
'Subtiel of ontroerend is de show Babi Gangbang van cabaretiers Alex Klaasen en Henri van Loon helaas niet te noemen. Het is een strak gemonteerde parodie op een concert van artiesten als Nick en Simon of de Toppers, volgepropt met scherp geschreven maar oh-zo-flauwe grappen.' Sara van der Kooi
Het Parool
'Klaasen en Van Loon beheersen het spel: met opgestoken duimen, lullige pasjes en het uitventen van een kleffe vriendschap ('bij jou kom ik thuis') wordt het publiek uitstekend vermaakt, zonder veel diepgang, maar dat bomt niet.' Hans Smit

Speellijst

De eerstvolgende drie speelbeurten van deze voorstelling:

Verwante artikelen

Tags

, , , , , , ,

 • Elders

  [cf "quote1_krant"]
  ★★☆☆☆
  [cf "quote1_dequote"] [cf "quote1_auteur"]
  [cf "quote2_krant"]
  [cf "quote2_dequote"] [cf "quote2_auteur"]