De tournee van muziektheatervoorstelling Onward! van The Sadists en Orkater is stilgelegd nadat acteur en muzikant Viktor Griffioen gewond is geraakt aan zijn hand. Hij kwam tien minuten voor aanvang van de voorstelling in Theater Bellevue in Amsterdam met zijn hand tussen een branddeur en verloor daarbij zijn vingertopje. Het topje is weer aangezet, maar Griffioen mag zeker drie maanden niet spelen.

Volgens Orkater is Griffioen niet vervangbaar door een andere acteur of muzikant, mede vanwege de veelzijdigheid van The Sadists. De drie leden acteren en bespelen ieder verschillende instrumenten. Waar mogelijk zullen de voorstellingen opnieuw worden geprogrammeerd. Onward! speelt sinds 20 september en stond met nog achttien voorstellingen gepland tot 23 november.

Het publiek kan bij de betreffende theaters geld voor reeds gekochte kaarten terugvragen of de kaarten bewaren tot de voorstelling opnieuw wordt geprogrammeerd. Momenteel bekijkt het gezelschap of het op een aantal speelplekken een alternatief programma kan aanbieden, zoals op het Jonge Harten Festival in Groningen. Er wordt gesproken over een Onward unplugged door Kaspar Schellingerhout en Erik van der Horst, de twee andere leden van The Sadists.

Orkater is niet verzekerd tegen voorstellingen die niet doorgaan, zegt Marc van Warmerdam. De voornaamste schadepost die door de annulering ontstaat zijn de personeelskosten die Orkater contractueel verplicht is door te betalen, ook als een voorstelling niet wordt gespeeld. Echter, Orkater is een gezond bedrijf dat een dergelijke tegenvaller kan opvangen, aldus Van Warmerdam.

(Viktor Griffioen in Onward! – Orkater/The Sadists, foto: Bowie Verschuuren)