Vis à Vis is een petitie gestart om zijn huidige locatie aan het Almeerderstrand te behouden. Het theatergezelschap vreest in de toekomst te moeten vertrekken, nu de gemeente nadenkt over een nieuw bestemmingsplan voor het gebied.

Vis à Vis, dat bekend staat om zijn komische theaterspektakels in de open lucht, kreeg de huidige speellocatie aan het Almeerderstrand in 2013 toegewezen. In 2015 tekende het gezelschap met de gemeente een erfpachtcontract voor tien jaar, met een mondelinge belofte dat de afspraak daarna verlengd zou worden, zo meldt zakelijk leider Klaartje Wierbos. ‘Misschien zijn we te goed gelovig geweest. Er is niets juridisch opgesteld, maar verschillende bestuursleden van de gemeente hebben dit bevestigd.’

Over het nieuwe bestemmingsplan van de locatie heerst op dit moment vooral veel onduidelijkheid. ‘We kregen eerst te horen dat het gebied vanaf 2025 helemaal naar woningbouw gaat. Maar sinds de petitie rondgaat, wordt er ook gesproken over ‘leisure”, zegt Wierbos. Of in de laatste optie wel een plek zou zijn voor het gezelschap is niet bekend.

In de petitie vraagt Vis à Vis om ‘eindelijk duidelijkheid’. ‘We kunnen de onzekerheid die de gemeente Almere ons oplevert creatief, financieel en mentaal niet langer dragen’. Als ze geen zekerheid krijgen, dreigen ze met vertrek uit de stad.

Een verhuizing zou voor Vis à Vis een ‘creatieve- en financiële kapitaalvernietiging’ betekenen. Het gezelschap bouwde er een vaste thuisbasis met een eigen pand en voorzieningen, waarvoor er 1,3 miljoen euro werd geïnvesteerd. Een deel daarvan is afkomstig van de gemeente en bijna 800.000 euro van het gezelschap zelf.

Sinds het publiceren van de petitie op 15 april is deze door ruim 9000 mensen getekend. Op 9 mei wil het gezelschap de handtekeningen op een ‘ludieke wijze’ gaan aanbieden. ‘Daarnaast zullen de partners van het gezelschap hun stem laten horen’, verzekert Wierbos. De gemeenteraad neemt op 16 mei een beslissing.