DE KUNST VAN HET CIRCUS

In de oktoberuitgave van TM (TheaterMaker) staat het circus centraal. Deze maand wordt in het Brabantse Liempde het tweejaarlijkse circusfestival Circo Circolo gehouden. Dit festival biedt een staalkaart aan wat het Nieuwe Circus wordt genoemd, waarin geen dieren optreden maar de virtuositeit van artiesten het publiek in vervoering brengt.

DE NEDERLANDSE DANSDAGEN

Tijdens het eerste weekend van oktober wordt in Maastricht de vijftiende editie van de Nederlandse Dansdagen gehouden. Dit festival verliest per 2013 zijn subsidie. Directeur Peggy Olislaegers vertelt over haar plannen om dit belangrijke dansfestival voor de toekomst te behouden.

DE MOTTEN VAN DORUS

De historische collecties van het Theater Instituut Nederland – het geheugen van het Nederlandse theater – zijn op de valreep gered. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. TM reconstrueert hoe die collecties in zwaar terecht kwamen.

FEATURES IN HET OKTOBERNUMMER

  • Het Nijmeegse jeugdtheatergezelschap KWATTA is buiten de subsidieboot gevallen. Brechtje Zwaneveld onderzoekt wat er tussen Kwatta en de subsidiegevers mis ging.
  • DRAGAN BAKEMA en gelauwerde actrice MARIA KRAAKMAN vormen in het dagelijkse leven een paar. In oktober gaan zij ook de hoofdrollen spelen in Tennessee Williams’ klassieke toneelstuk Tramlijn Begeerte.
  • Het ONAFHANKELIJK TONEEL uit Rotterdam is een van de eerste slachtoffers van de kunstbezuinigingen. TM sprak met de artistieke leiders over afscheid en toekomst.
  • Wit-Rusland is de laatste onvervalste dictatuur van Europa. Het theatergezelschap BELARUS FREE THEATRE probeert zich er via theater aan te ontworstelen.   
  • IMANUELLE GRIVES is een jonge actrice die in oktober twee premières op stapel heeft staan. Ze speelt Luciana in een bewerking van Shakespeares Comedy of errors, en Rowanda in de film Alleen maar nette mensen, naar het geruchtmakende boek van Robert Vuijsje.
  • Hulphond heet de eerste voorstelling die MARTINE SANDIFORT en ex-Vliegende Panter REMKO VRIJDAG samen hebben gemaakt. TM ging erover met de makers in gesprek.
  • Na de bezuiniging op de kunsten wordt de rol van de lectoraten aan de hogescholen belangrijker. TM sprak met drie lectors: Marijke Hoogenboom (AHK), Nirav Christophe (HKU) en Pascal Gielen (Fontys) over het kunstonderwijs van de toekomst.

COLUMNS van HANS KEMNA, OSCAR KOCKEN, GIEP HAGOORT EN GHIESLAINE GUARDIOLA.

Plus PREMIÈREAGENDA OKTOBER,EN EEN OVERZICHT VAN ALLE RECENSIES EN NIEUWSBERICHTEN DIE VORIGE MAAND OP THEATERKRANT.NL ZIJN GEPUBLICEERD

VOORSTELLINGSTIPS OKTOBER

De redactie van TM kijkt in OKTOBER onder meer uit naar de toneelvoorstellingen Olifant Jezus van NTGent, Omke Wanja van Tryater, Verteekening door Discordia, Schwab Werner Schwab van Compagnie Barbarie, In die nag door Dood Paard en Café Lehmitz door Carver; de dansvoorstellingen Pulse van Marie Goeminne, Landslide van Noord Nederlandse Dans, Codex van André Gingras, Midnight rising van Club Gy & Roni; de jeugdtheatervoorstellingen Koning van Katoren door Theater Terra, Niet Wiet, wel Nel van Lieke Benders, Pinokkio door De Toneelmakerij/Rieks Swarte en Koos en de kapotte kopjes door Oorkaan; de muziektheatervoorstellingen Ringetje door De Nederlandse Opera, Dwaalschot door Annemarie Prins en Léon Tol; en de kleinkunstvoorstellingen Bonanza van Ronald Smink en Sprook van Kamagurka.