In mei neemt TM al een voorschot op het Holland Festival met een interview met Guy Cassiers over zijn toneeltrilogie naar Robert Musils roman De man zonder eigenschappen die in zijn geheel tijdens het festival wordt getoond. Naar aanleiding van de openingsvoorstelling van het festival, C(h)oeurs van Alain Platel, ging Moos van den Broek in gesprek met Platels vaste dramaturg Hildegard De Vuyst.

In het meinummer komen de Operadagen Rotterdam in beeld aan de hand van Claron McFadden die een muzikaal vrouwenportret heeft gemaakt van Lilith, de eerste vrouw van Adam. Het Utrechtse Festival a/d Werf krijgt aandacht met de Zwitsers-Duitse theatermaker Stefan Kaegi en de Argentijnse Lola Arias die voor hun project Parallel cities acht kunstenaars uitnodigden om een kunstproject te ontwikkelen voor een locatie in de stad.

Utrecht staat extra in de schijnwerpers dankzij een bijdrage van Robbert van Heuven die onderzocht waarom een aantal jonge theatermakers zich in Utrecht wil gaan vestigen. Kan Utrecht het centrum worden van locatietheater in Nederland?

FEATURES IN HET MEINUMMER

  • PAUL LIGHTFOOT OVER DE TOEKOMST VAN HET NEDERLANDS DANS THEATER – Onder leiding van de nieuwe artistiek leider staat het NDT voor grote veranderingen. Een interview door Marcelle Schots.
  • DE GROTESKE KOSTUUMS VAN LOTTE GOOS – In de serie kostuumontwerpers deze maand Lotte Goos, die kostuums ontwerpt voor o.a. Eric de Vroedt en Susanne Kennedy.
  • NEXT – Onder de titel ‘De eenzaamheid van de verliefde’ schreef Peter Delpeut over de ‘mooiste theaterervaring van zijn leven’ – een doorloop van Next, de nieuwe voorstellingen van choreografenduo Andrea Leine & Harijono Roebana.
  • In de serie HOW TO SURVIVE ZIJLSTRA? ging Sara van der Kooi verhaal halen bij MAAS, het nieuwe samenwerkingsverband van Theatergroep Max, Theatergroep Siberia, jeugddansgezelschap Meekers en podium De Gouvernestraat – vier Rotterdamse podiumkunstinstellingen.
  • TERNEERGESLAGEN IN MOSKOU – Voor de twaalfde keer trok Constant Meijers naar Moskou om de stand van zaken van de Russische podiumkunsten te peilen. Dit jaar trof hij als gevolg van de herverkiezing van Vladimir Poetin tot president een nieuwe somberheid aan.

COLUMNS van HANS KEMNA, OSCAR KOCKEN, GIEP HAGOORT EN ANNA DRIJVER.

Plus HANA BOBKOVA, HET TONEELDGABOEK VAN MARTIN SCHOUTEN en de PREMIÈREAGENDA APRIL

VOORSTELLINGSTIPS MEI

De redactie van TM kijkt in MEI onder meer uit naar de toneelvoorstellingen Onvoltooid verleden tijd van Toneelhuis/Olympique Dramatique, Street van Lotte van den Berg, Drei Schwestern door Schauspielhaus Bochum/Veenfabriek, Donkere kamer van Dries Verhoeven; de dansvoorstellingen The dry piece van Keren Levi, Dance/ Devotion/ Deviation van Le Grand Cru, Rising swan van Doris Uhlich; de muziektheatervoorstellingen Dido and Aeneas door De Nederlandse Opera, L’enfant et les sortilèges door Opera O.T., Het spookhuis der geschiedenis door Wunderbaum; en de kleinkunstvoorstelling Dat wordt oorlog van Droog Brood.