Toneelspelerscollectief Theatertroep gaat een eigen merk bronwater op de markt brengen. Dat maakten collectiefleden Patrick Duijtshoff en Rosa Asbreuk bekend tijdens het Paradisodebat. Met het water L’eau pour l’art willen ze geld verdienen voor de cultuursector. Per verkochte liter water gaat er 6 cent naar het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De Theatertroep kwam op het idee in hun eigen café De Richel, bij Frascati 4 in Amsterdam. Met een dergelijk huismerk van de kunsten wil de groep een deel de waarde die de cultuursector genereert laten terugvloeien naar de sector zelf. Het watermerk is vanaf eind september verkrijgbaar bij groothandel Sligro in een bruisende en niet-bruisende variant en het is de bedoeling dat het in zoveel mogelijk theatercafés geschonken gaat worden. L’eau pour l’art wordt dan met een campagne gelanceerd waarin vele prominente spelers en makers een flesje water over zichzelf leeggooien. Bij succes wil de Theatertroep ook andere frisdranken gaan maken.

Tijdens het door belangenvereniging Kunsten ’92 georganiseerde Paradisodebat werd het eerste flesje uitgereikt aan componist en onderzoeker Merlijn Twaalfhoven en aan D66 Tweedekamerlid Jorien Wuite. Eerder op de middag toonden prominenten uit de kunstwereld onder wie ITA-directeur Wouter van Ransbeek, Amsterdam Museum-conservator Imara Limon en aankomend rijksbouwmeester Francesco Veenstra hun ideeën voor cultuur post-corona, waarbij vooral een nieuwe visie op de waarde van kunst naar voren kwam. Ook waarschuwden de aanwezigen dat de noodsteun aan de cultuursector ook ná 1 oktober noodzakelijk blijft en dat Nederland een beroep zou moeten doen op het Europese corona-herstelfonds, waarbinnen ook een deel voor cultuur gereserveerd is.

De cultuurwoordvoerders van de verschillende partijen – naast Wuite onder anderen Pim van Strien (VVD) en Lisa Westerveld (GroenLinks) – betuigden hun goede wil, maar konden ook na stevig aandringen van moderator Aldith Hunkar niet concreter worden voordat er een nieuw kabinet zit.

Meer info op www.watervoordekunst.nl.

beeld Barbara Raatgever