Het met sluiting bedreigde Theater Hofplein wordt door de gemeente Rotterdam gered met een half miljoen extra subsidie. Ook kan theatergroep Bonheur rekenen op een subsidie van 300.000 euro, mits zij de eigen inkomsten weet te verdubbelen. De voorgenomen subsidiekortingen wordt hiermee grotendeels teruggedraaid.

Het geld voor Hofplein wordt weggehaald bij de multiculturele stichting Kosmopolis en bij Debatcentrum de Unie, die beide de gehele subsidie verliezen. De financiële steun voor Bonheur komt uit de post incidentele subsidies. Met deze maatregelen worden de bezuinigingsplannen van wethouder voor Cultuur Antoinette Laan (VVD) op een aantal punten gewijzigd. Dit blijkt uit de behandeling van de cultuurbegroting door de Rotterdamse gemeenteraad. Zo kan ook het Scapino Ballet rekenen op 140.000 euro extra subsidie per jaar.

Jeugdtheater Hofplein zou met 38 procent worden gekort tot 1,1 miljoen euro, waardoor het gedwongen werd de deuren te sluiten. Hofpleindirecteur Louis Lemaire zegt opgelucht en blij te zijn met de steun uit de gemeenteraad. Wel moet hij nog steeds 250.000 euro bezuinigen, wat hem dwingt mensen te ontslaan. Lemaire: ‘We zullen proberen te zorgen dat kinderen, jongeren en ouders daar geen last van hebben. Onze mensen zullen wel harder moeten werken.’

Raadslid Richard Moti (PvdA) zegt tevreden te zijn met het resultaat. Ondanks de forse bezuinigingen geeft Rotterdam van de grote steden per hoofd van de bevolking nog altijd het meeste uit aan cultuur. ‘We hoeven ons niet te schamen,’ aldus Moti.

(Jungle Boek – Theater Hofplein)