In Amsterdam zijn de genomineerden voor de Amsterdamprijs 2013 bekendgemaakt. De prijs wordt eind augustus uitgereikt aan winnaars uit drie verschillende categorieën: bewezen kwaliteit, culturele prestatie en stimulering.

In de categorie stimulering zijn het Amsterdam Light Festival, Das Magazin en Habbekrats genomineerd; in de categorie culturele prestatie Toneelgroep Amsterdam/Ivo van Hove, De Appel/Ann Demeester en muziektheatergezelschap Oorkaan en in de categorie bewezen kwaliteit Reinbert de Leeuw, Joost van Bellen en Aernout Mik.

De winnaars ontvangen een prijs van € 35.000. De bekendmaking van de winnaars en de uitreiking van de prijzen vinden plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in Paradiso, op donderdag 29 augustus aanstaande.

De Amsterdamprijs is de belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad en viert dit jaar het tienjarig bestaan. De prijs wordt jaarlijks door het Amsterdams Fonds voor de Kunst toegekend aan drie kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan de kunst in Amsterdam. Eerder ontvingen Erik de Vroedt /Mighty Society, Krisztina de Châtel, Claron McFadden, Mugmetdegoudentand en Irma Boom de Amsterdamprijs voor de Kunst.

De jury bestaat uit Jet de Ranitz (voorzitter), Aziz Bekkaoui, Andrew Makkinga, Constant Meijers en Makira Mual.