Mezrab is genomineerd voor een Amsterdamprijs. Het cultureel centrum maakt kans in de categorie Beste prestatie, net als museum/creatief platform OSCAM en de band Jungle By Night. Dat maakte juryvoorzitter Daria Bukvić vanmiddag bekend via een livestream vanuit Pakhuis de Zwijger. Aan de prijs is 35.000 euro verbonden. In oktober volgt de uitreiking.

Mezrab is een cultureel centrum aan de Amsterdamse Veemkade waar een breed publiek zich van dinsdag tot en met vrijdag kan laven aan programma’s rondom storytelling, muziek, dans en comedy. Het centrum is een belangrijke initiator geweest in het ontwikkelen van storytelling als kunstvorm in Amsterdam.

De jury schrijft ‘zeer onder de indruk te zijn van de toegankelijkheid en warmte van Mezrab als culturele instelling. Niet alleen zijn de meeste avonden gratis toegankelijk, ook zijn de programma’s Engelstalig, waardoor ook veel niet-Nederlandstalige Amsterdammers de instelling bezoeken. De uit Iran afkomstige familie Sahebdivani heeft een bijzondere ruimte gecreëerd waar verhalen uit alle windrichtingen samenkomen in een intieme en ontspannen sfeer. Zowel als uitgaansplek, ontmoetingsplek en ontwikkelplek is Mezrab in Amsterdam uniek in haar soort. De jury vindt het indrukwekkend hoe Mezrab al jarenlang een authentieke en kleurrijke bijdrage levert aan onze stad.’

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) kent jaarlijks in drie categorieën een Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan kunstenaars of instellingen die met hun werk een bijzondere bijdrage leveren aan de artistieke veelzijdigheid van de stad. Naast de prijs voor beste culturele prestatie, is er een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert en een prijs voor bewezen kwaliteit – voor makers ‘die vanuit hun unieke, artistieke drive kunnen bogen op een bijzondere carrière’. Voor iedere winnaar is er € 35.000 en een Amsterdam ‘schaal-op-schaal’.

Naast Mezrab, staan dit jaar opvallend weinig theatermakers op de nominatielijst. In de categorie ‘Stimuleringsprijs’ zijn singer-songwriter Shishani, modeontwerper Duran Lantink en beeldend kunstenaar Salim Bayri geselecteerd. In de categorie ‘Bewezen Kwaliteit’ is besloten om beeldend kunstenaar Jennifer Tee als enige kandidaat te nomineren, waarmee ze dus meteen winnaar wordt.

Bij de bekendmaking refereerde juryvoorzitter Daria Bukvić onder meer aan de bijzonder relatie tussen de stad en zijn makers: ‘Deze stad, wiens geschiedenis talloze zwarte bladzijdes kent, liet dit jaar zien ook werkelijk heldhaftig, vastberaden en barmhartig te zijn wanneer dat het hardst nodig is. Zoals gewoonlijk met haar kunstenaars in de voorhoede. De kunstenaars die met hun explosieve verbeeldingskracht de stille en luidruchtige revoluties in onze maatschappij en ons denken gestalte geven. In woord, in beeld, in beweging, in opstand, in ongemak, in wrijving, in schoonheid en in troost.’