Choreograaf en programmamaker Jasper van Luijk wordt artistiek coördinator van Moving Futures. Voorheen was de artistieke leiding van het reizend dansfestival in handen van de vijf organiserende dansproductiehuizen: Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, De Nieuwe Oost en Random Collision.

Met Moving Futures brengen de dansproductiehuizen spraakmakend werk van een nieuwe generatie dansmakers bijeen in één reizend festival. Vanaf 2021 wordt het festival structureel gefinancierd door het Fonds Podiumkunsten. Het aanstellen van Van Luijk is volgens de danshuizen ‘een volgende stap in de verzelfstandiging van Moving Futures en het doorontwikkelen van de artistieke identiteit van het festival’. Ze blijven betrokken als programmaraad en leveren input.

Naast choreograaf van zijn eigen gezelschap SHIFFT, was Jasper van Luijk onder meer artistiek leider dans bij het ITs Festival en programmamaker bij het Café Theater Festival. Zelf stond hij op Moving Futures met zijn voorstellingen Yonder (2015) en The definition of now (2016). ‘Moving Futures heeft veel voor mij betekend in het begin van mijn carrière’, reageert Van Luijk. Hij kijkt er naar uit ‘om het festival, samen met een nieuwe generatie choreografen, dansers én publiek, verder te ontwikkelen’.

Foto: Menno van der Meulen