Operazangeres Cristina Deutekom is op 7 augustus jl. op 82-jarige leeftijd overleden in het VU-ziekenhuis in Amsterdam, nadat ze door een ongelukkige val in coma was geraakt. Deutekom was een van Nederlands grootste sopranen.

De Amsterdamse Deutekom, geboren als Stientje Engel in 1931, brak in 1963 door als Koningin van de Nacht in Mozarts Die Zauberflöte bij De Nederlandse Opera. In de daaropvolgende jaren zong ze de rol bij alle grote Europese operahuizen. Na een volledige studio-opname van Die Zauberflöte debuteerde ze als Königin aan de Metropolitan Opera in New York in 1969.

‘La Deutekom’ was een dramatische coloratuursopraan met een soepele, dramatische stem en een groot bereik. Ze heeft veel betekend voor het instituut opera, zegt haar voormalig manager Pieter Alferink. Ze heeft veel aandacht geschonken aan een in Nederland onpopulair repertoire, zoals aan het Italiaanse operagenre verismo.

Ze werkte tijdens haar carrière met vrijwel alle grote tenoren en dirigenten van haar tijd, onder wie Franco Corelli, Mario del Monaco, Riccardo Muti, Renato Bruson, Luciano Pavarotti, Nicolai Gedda en José Carreras. Ze zong behalve Mozart vooral grote belcantorollen in opera’s van Verdi, Rossini, Bellini en Donizetti in de operahuizen van Milaan, Venetië, Florence, Wenen en Barcelona.

In 1986 beëindigde ze van de een op de andere dag haar vijfentwintigjarige zangcarrière vanwege gezondheidsproblemen. Een jaar later werd het Cristina Deutekom Concours voor nieuw operatalent opgericht, dat sinds 2004 ook een tak voor jongeren kent, Deutekom Junior. Ze nam plaats in jury’s en gaf les aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1996 zong ze voor de laatste keer Verdi in het Amsterdamse Concertgebouw.

In 2011 werd Deutekom geëerd met een galaconcert in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.