Léon Tol overleden

Door gepubliceerd 12 juni 2014

Léon Tol (Edam, 1956) is overleden aan de gevolgen van kanker. Hij was zakelijk leider van Frontaal Theaterbureau, dat werd opgericht en artistiek wordt geleid door zijn vrouw Mirjam Nebbeling. Bovendien was Tol zanger, vormgever, toneelspeler en danser.

Tol was lange tijd werkzaam in het jeugdtheater, onder andere bij het Speeltheater, waar hij decors, poppen en objecten maakte, en bij de Poppenkeet. Bij dit Leidse jeugdtheatergezelschap maakte hij samen met Karin van der Holst en Simon van Leeuwen voorstellingen met poppen, begeleid door Paul Koek. Na tien jaar bij de Poppenkeet besloot Tol eigen voorstellingen te gaan maken, samen met Annemarie Prins en Sophie Kassies. Geïnspireerd door artiesten als Tom Waits, Johnny Cash en Nick Cave maakte hij de voorstelling Tom Waits for her, waarin hij optrad als Waits-impersonator.

Enige tijd nadat hij Mirjam Nebbeling leerde kennen sloot hij zich bij haar bedrijf Frontaal Theaterbureau aan. Gezamenlijk sloegen ze een nieuwe richting in, door zich te gaan focussen op dansgezelschappen voor een jeugdig publiek. Het bureau ondersteunt en verkoopt gezelschappen waaronder Danstheater Aya, Don’t Hit Mama, Het Nationale Ballet en het Internationaal Danstheater.

In 2012 maakte Tol met Annemarie Prins de muziektheatervoorstelling Dwaalschot. Op zijn vierenvijftigste, in 2010, was hij zingend en breakdancend te zien in Stringsverstrengeld van Danstheater Aya. In een interview in Theatermaker uit 2010 zei hij daarover: ‘Ik ben natuurlijk wel een dissonant met mijn 54 jaar, maar ik zing en doe een paar breakjes. Ik dacht: dat moet ik toch ook kunnen.’ Het kenmerkte zijn eigenzinnige, bevlogen houding.

3 Reacties

 1. tomas tol
  Geplaatst op 16 juni 2014 om 21:27 | Permalink

  De grootste kleinkunstenaar uit Edam-Volendam. Zeer genoten van zijn interpretaties en presentaties van Brel en Waits en zijn mooie vormgevingen. Doodzonde dit verlies. Condoleances en sterkte Mirjam en Frontaal: Tomas Tol, Volendam

 2. koen v. zundert
  Geplaatst op 8 juli 2014 om 13:34 | Permalink

  Heb ìn ’08 een oude citroen DS van Leon overgenomen.
  Die zweeft nog steeds door oud Amsterdam ,
  needs a bit of TLC,
  net als LT de laatste jaren.

 3. rob vanberlo
  Geplaatst op 9 juli 2014 om 10:54 | Permalink

  Geraakt,bedroefd vernam ik,helaas te laat inFrance, het overlijden van Leon.
  Leon, heeft bij mijn garage,zijn geliefde Citroen-DS gekocht.
  Hij was een zeer inspireerende ,lieve man.
  Hij blijft in mijn gedachte.
  Zo,n man vergeet je niet.

  Rob van Berlo.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Elders

  Nog geen andere recensies