De Amerikaanse sopraan Claron McFadden heeft gisteren in Rotterdam een oeuvreprijs ontvangen. Ze kreeg de Award op het jaarlijkse gala van festival Operadagen Rotterdam, waar ook Karlijn Hamer, Joost Maaskant, Michael Wilmering, Het Nederlands Kamerkoor, Ntjam Rosie en Fabrice Murgia in de prijzen vielen. Zij wonnen een Operadagen Award ‘als erkenning voor hun bijzondere bijdrage aan het genre muziektheater en opera’.

Het festival eert Claron McFadden ‘om haar unieke stem en zeer diverse repertoire – gaande van barok tot improvisatie, van jazz tot hedendaagse muziek’. Artistiek directeur Guy Coolen noemt haar in een persbericht ‘één van de meest veelzijdige performers in de opera- en muziektheaterwereld’.

Naast de oeuvreprijs, hanteert het festival geen aparte prijscategorieën. Alle andere laureaten ontvingen dezelfde Operadagen Award. Het werk van muziektheatermaker Karlijn Hamer omschreef de jury als ‘een haast spirituele ervaring die een volstrekt eigenzinnige vorm van muziektheater oplevert’. Muzikant en performer Joost Maaskant werd geprezen om zijn ‘geheel eigen stem binnen het  podiumkunstenlandschap’  die hij met verschillende muzikale invloeden laat horen zowel in zijn soloperformances als in andere producties.

Bariton Wilmering ontving lovende woorden met name over zijn vakmanschap dat hij uitbreidt naar andere richtingen waarmee hij zijn mogelijkheden als vocalist vergroot. Het Nederlands Kamerkoor inspireert door ‘hun spannende keuzes’, samenwerkingen en het talententraject NKK NXT . Ook is de adviescommissie onder de indruk van de ‘avontuurlijke standaard die het blijft zetten voor vocale ensembles wereldwijd’.

In de jury zaten dit jaar naast artistiek directeur Guy Coolen, Hans Bruneel van LOD Muziektheater, Leonie Clement van Festival Cement, regisseur Jörgen Tjon A Fong van Urban Myth en dramaturg Selm Wenselaers.

Op de Operadagen is de opera Sylvia onder regie van Fabrice Murgia nog te zien. Op Oerol speelt Permanent Destruction – The HM Concert met en van Joost Maaskant, de voorstelling reist vanaf december door het land.

Foto: Operadagen Rotterdam