Sophie Lambo wordt vanaf 1 augustus de nieuwe algemeen directeur van Theater De Krakeling. Zij volgt Kees Blijleven op, die tweeëntwintig jaar lang directeur was bij het Amsterdamse jeugdtheater.

Lambo was van 2018 tot voor kort zakelijk directeur van Het Zuidelijk Toneel, waar ze vertrok om plaats te maken voor een nieuwe generatie. Daarvoor was ze onder meer hoofd programmering bij theater de Meervaart en zakelijk leider bij Conny Jannssen Danst, Dansgroep Krisztina de Châtel en WaRD. Bestuurlijke functies bekleedt ze op dit moment bij onder meer Mobile Arts, Young Gangsters, Queer Arts Festival Amsterdam en Platform Aanvang.

Lambo laat weten het altijd ‘van wezenlijk belang’ gevonden te hebben om aandacht te vragen en te krijgen voor de ontwikkeling en de borging van jeugdtheater. ‘Iedere mooie, spannende of bijzondere ervaring in theater draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling als weldenkend mens. Juist als je jong bent, kunnen dat soort ervaringen zelfs levensveranderend zijn.’ Dat is volgens haar ook waar De Krakeling voor staat. ‘Het is een open toegankelijke plek voor iedereen, waar plaats is voor plezier en lucht, en waar je de tijd krijgt om jezelf te leren kennen’. 

Belangrijke uitgangspunten voor haar beleid de komende tijd zijn ruimte geven aan nieuwe makers en actief inspelen op de rap veranderende samenleving. 

Foto: Sofie Simao