Ruud van Meijel wordt directeur van het Chassé Theater in Breda. Hij volgt 1 oktober Cees Langeveld op die 22 jaar lang directeur was van het theater annex filmhuis. Momenteel is Van Meijel zakelijk directeur van Toneelgroep Oostpool, die nu op zoek gaat naar een vervanger.

Van Meijel was onder meer directeur van het Zeeland Nazomerfestival en Theaterproductiehuis Zeelandia, voor hij in 2009 bij Toneelgroep Oostpool te Arnhem begon. Hij moest daar meteen flink aan de bak, omdat er grote tekorten waren. Er volgde een reorganisatie en gedwongen ontslagen.

In 2010 leidde Van Meijel in Arnhem het protest tegen de aangekondigde Rijksbezuinigingen op cultuur. In navolging daarop nam hij in 2011 het initiatief tot oprichting van het Cultuur Netwerk Arnhem. Hij vertegenwoordigde de culturele sector in het Platform Binnenstad Arnhem, is voorzitter van de Stichting Culturele Evenementen Arnhem en een van de gangmakers van de ‘Lauwergracht Alliantie’ waarin Introdans, Het Gelders Orkest, Musis & Stadstheater Arnhem en Toneelgroep Oostpool samenwerken.

Ondanks de forse bezuinigingen bij het Rijk wist Toneelgroep Oostpool in 2013 door te groeien tot ‘grote instelling’ binnen de landelijke basisinfrastructuur voor de kunsten. Onder Van Meijel steeg de omzet van het gezelschap van 3,5 naar 4,5 miljoen per jaar. Het bezoek aan de voorstellingen van Oostpool verdubbelde van 35.000 in 2009 naar ruim 70.000 in 2018.

Het Chassé Theater, een van de grootste theaters van Nederland, beschikt over drie theaterzalen met gezamenlijk 2.315 zitplaatsen, drie filmzalen, drie restaurants en een galerie. Het theater trekt jaarlijks zo’n 350.000 bezoekers. Er werken ruim 100 medewerkers en eenzelfde aantal vrijwilligers.

Foto: Eelco Stemerdink