De coronacrisis dwingt ook het Chassé Theater in Breda om het personeelsbestand in te krimpen. Van 30 medewerkers worden 1 oktober de aflopende arbeidscontracten niet verlengd. Hiermee verdwijnen vijftien fulltime functies bij het theater. 

‘Wij koersen af op 5 miljoen euro omzetverlies en een tekort van 1 miljoen aan het einde van dit jaar. Om als organisatie overeind te blijven, is deze stap nu onvermijdelijk’, laat directeur Ruud van Meijel weten. Door de anderhalvemeterregel kan slechts 30 procent van de capaciteit van de theater- en filmzalen worden benut.

De net aangekondigde nieuwe steun voor de culturele sector kon de reorganisatie niet voorkomen. ‘Wat de noodsteun precies gaat inhouden, hoe lang wij daar mee toe kunnen etcetera is nog niet bekend. Wij hebben ook onvoldoende werk voor deze mensen.’ Eventuele verdere aanpassing van de bedrijfsvoering wordt niet uitgesloten.

Het Chassé Theater had de afgelopen jaren gemiddeld 110 medewerkers (72 fte’s) in dienst. Daarnaast zijn er tientallen vrijwilligers bij het theater en de cinema betrokken. Directeur Van Meijel hoopt dat zijn mensen ondanks de moeilijke arbeidsmarkt, snel nieuw werk vinden. ‘Het is heel pijnlijk om hen te moeten laten gaan.’

Als gevolg van de coronamaatregelen moesten ook al Theater Carré en Amerpodia, de organisatie achter het Compagnietheater, Rode Hoed, De Nieuwe Liefde en Felix Meritis, personeel ontslaan.