Het college van B&W van Rotterdam voegt 2,75 miljoen euro toe aan het cultuurbudget om kleine en middelgrote instellingen een extra bijdrage te geven specifiek voor fair pay. Dit blijkt uit het Cultuurplan 2021-2024 dat dinsdag werd gepresenteerd door wethouder Said Kasmi (D66) van cultuur.

Dit bedrag komt bovenop de 81,7 miljoen die de stad al uitgeeft in haar vierjarenregeling voor de kunsten. De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) adviseerde in juni over de verdeling van subsidies. De gemeente wijkt nu in sommige gevallen af van die adviezen: Mooi Weer & Zo en WArd/waRD krijgen toch geen subsidie (onder verwijzing naar respectievelijk de kritiekpunten in het RRKC-advies en het gebrekkige Rotterdamse profiel), kunstenaarscollectief TimeWindow krijgt ondanks een negatief advies wel geld, vanwege de betekenis voor de stad. Ook kiest de gemeente soms voor andere bedragen dan de RRKC adviseerde.

De fair pay bijdrage per instelling is berekend op basis van onderzoek dat eerder dit jaar werd gedaan naar de arbeidsvoorwaarden bij Rotterdamse instellingen. Bij Club Gewalt gaat het bijvoorbeeld om 30.000 euro bovenop de subsidie van 85.000. Van de grote instellingen krijgt alleen het Rotterdams Philharmonisch Orkest een bijdrage (van 195.000 euro), in verband de herziening van de herziening van de remplaçantenregeling die voor het orkest zeer ongunstig uitvalt.