Alle negen genomineerden van de Piket Kunstprijzen ontvangen dit jaar tweeduizend euro. Het bestuur maakt daarvoor dit jaar eenmalig 18 duizend euro extra vrij. Het totaalbedrag van de drie jaarlijkse prijzen komt dan uit op 42 duizend euro. Juist in deze coronatijden is het belangrijk de kunstenaar een hart onder de riem te steken, volgens directeur Louise de Blécourt.

De winnaars (in de categorieën schilderkunst, dans en toneel) ontvangen dit jaar de gebruikelijke cheques van achtduizend euro en een award – die dit jaar werd ontworpen door oud-genomineerde Suzie van Staaveren. Oud-minister Winnie Sorgdrager is deze editie de juryvoorzitter.

Bovendien worden de genomineerden deze editie al eerder bekendgemaakt dan gebruikelijk. Waar normaal in september bij het UIT Festival in Den Haag de namen worden onthuld, komen deze dit jaar al in juli naar buiten. Op deze manier hoopt de jury de genomineerden tijdens de crisis, via hun virtuele platformen, langer onder de aandacht te brengen.

Sinds 2014 worden de Piket Kunstprijzen uitgereikt aan jonge professionele kunstenaars in de disciplines schilderkunst, dans en toneel. Zij hebben allemaal een binding met Den Haag, omdat ze in deze stad hun talent hebben ontdekt of met hun werk een stimulerende bijdrage leveren aan de Haagse cultuur.

Naast het winnen van een geldbedrag en de Piket award, krijgen de kunstenaars van de vakjury loopbaanadvies en tips voor creatieve ondersteuning. Eerdere winnaars waren onder meer Sara de Greef (dans; 2019), Naomi van der Linden (toneel; 2019), Kinda Gozo (dans; 2018),  Jos Nargy (toneel; 2018), Astrid Boons (dans; 2017) en Bram Suijker (toneel; 2017).